Hoezo werkt literatuur niet op tv of via streaming video? De VPRO doet niet mee aan culturele afbraakscenario's in deze en post sinds 8 weken elke maandag een vers gedraaid filmisch pareltje op zijn digitale kanaal én op YouTube waarin een Nederlandstalige dichter onder het motto 'DichterBij' een gedicht voorleest én iets aparts doet die dag. Deze week mocht de Vlaamse poëet Maarten Inghels door het beeld lopen om er zijn nieuwe dichtbundel 'Nieuwe rituelen' onder de aandacht te brengen.

Knap hoe hier niet alleen de poëzie aan bod komt maar ook de dagelijkse besogne die je de woordkunstenaar nabij brengt. In het geval van Inghels horen we hem 'De kunst van het verdwijnen' voorlezen om vervolgens de Antwerpse antiquaarboekhandel Demian binnen te lopen waar hij zich dan het nodige leesvoer aanschaft.

Nolens weet waarom

Een tijdje geleden was Leonard Nolens te gast. In het filmpje zie je hem naar zijn werkadres toestappen die als een kluizenaarscel - zonder pc - aandoet. Alleen de ijskast mag er zoemen want daarin sluimert de inspiratie die Nolens broodnodig heeft bij zijn voor de rest eenzaam poëtisch handwerk. Nooit geweten dat enkele blikjes Jupiler zo poëtisch konden wezen. Nolens weet waarom.

Frank Hellemans

Hoezo werkt literatuur niet op tv of via streaming video? De VPRO doet niet mee aan culturele afbraakscenario's in deze en post sinds 8 weken elke maandag een vers gedraaid filmisch pareltje op zijn digitale kanaal én op YouTube waarin een Nederlandstalige dichter onder het motto 'DichterBij' een gedicht voorleest én iets aparts doet die dag. Deze week mocht de Vlaamse poëet Maarten Inghels door het beeld lopen om er zijn nieuwe dichtbundel 'Nieuwe rituelen' onder de aandacht te brengen.Knap hoe hier niet alleen de poëzie aan bod komt maar ook de dagelijkse besogne die je de woordkunstenaar nabij brengt. In het geval van Inghels horen we hem 'De kunst van het verdwijnen' voorlezen om vervolgens de Antwerpse antiquaarboekhandel Demian binnen te lopen waar hij zich dan het nodige leesvoer aanschaft.Nolens weet waaromEen tijdje geleden was Leonard Nolens te gast. In het filmpje zie je hem naar zijn werkadres toestappen die als een kluizenaarscel - zonder pc - aandoet. Alleen de ijskast mag er zoemen want daarin sluimert de inspiratie die Nolens broodnodig heeft bij zijn voor de rest eenzaam poëtisch handwerk. Nooit geweten dat enkele blikjes Jupiler zo poëtisch konden wezen. Nolens weet waarom.Frank Hellemans