De 36-jarige David Troch is voor de lezer van deze site al lang geen onbekende meer. Op de laatste gedichtendag twee maanden geleden schreef hij exclusief voor Knack.be, samen met zijn echtgenote dichteres Sylvie Marie, een dubbelgedicht over zijn zoontje Simon: 'wake-up call'. Per 1 mei volgt hij nu Roel Richelieu Van Londersele op als vierde Gentse stadsdichter. Peter Verhelst en Erwin Mortier gingen hem voor als eerste Gentse stadsdichters.

Buiten westen

Troch, die in Sint-Denijs-Westrem woont, verdiende al zijn strepen in de poëzie met twee dichtbundels en enkele poëzieprijzen. Hij debuteerde in 2008 bij de Gentse uitgeverij Poëziecentrum met de dichtbundel 'laat[avond]taal'. In 2012 volgde 'buiten westen', waarmee hij genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Uit de vijf genomineerden koos het publiek toen Trochs gedicht 'gezel' als beste gedicht.

10.000 euro voor één gedicht

Een jaar eerder, in 2012, won Troch de derde editie van de prestigieuze Turing Nationale Gedichtenwedstrijd (zie afbeelding).Voor die wedstrijd worden jaarlijks om en bij de 10.000 gedichten ingestuurd die door een jury anoniem worden beoordeeld. De winnaar ontvangt 10.000 euro, goed voor het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht. De editie die Troch won, was de eerste editie waaraan Vlamingen konden deelnemen.

(Bron: persbericht stad Gent) FH

De 36-jarige David Troch is voor de lezer van deze site al lang geen onbekende meer. Op de laatste gedichtendag twee maanden geleden schreef hij exclusief voor Knack.be, samen met zijn echtgenote dichteres Sylvie Marie, een dubbelgedicht over zijn zoontje Simon: 'wake-up call'. Per 1 mei volgt hij nu Roel Richelieu Van Londersele op als vierde Gentse stadsdichter. Peter Verhelst en Erwin Mortier gingen hem voor als eerste Gentse stadsdichters.Buiten westenTroch, die in Sint-Denijs-Westrem woont, verdiende al zijn strepen in de poëzie met twee dichtbundels en enkele poëzieprijzen. Hij debuteerde in 2008 bij de Gentse uitgeverij Poëziecentrum met de dichtbundel 'laat[avond]taal'. In 2012 volgde 'buiten westen', waarmee hij genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Uit de vijf genomineerden koos het publiek toen Trochs gedicht 'gezel' als beste gedicht. 10.000 euro voor één gedichtEen jaar eerder, in 2012, won Troch de derde editie van de prestigieuze Turing Nationale Gedichtenwedstrijd (zie afbeelding).Voor die wedstrijd worden jaarlijks om en bij de 10.000 gedichten ingestuurd die door een jury anoniem worden beoordeeld. De winnaar ontvangt 10.000 euro, goed voor het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht. De editie die Troch won, was de eerste editie waaraan Vlamingen konden deelnemen. (Bron: persbericht stad Gent) FH