" 'Het boeren is bijna afgelopen', zegt mijn broer voor de zoveelste keer, met op zijn gezicht een mengsel van schrik en wrok. 'Ze willen ons weg.' 'Nog lang niet', zeg ik." Chris de Stoop keert in 'Dit is mijn hof' terug naar zijn roots: het boerenhof in de Antwerpse polders waar zijn broer ooit nog boerde en dat nu leeg staat om straks allicht overspoeld te worden door het wassende water.

Geschonden en geradbraakt

De Stoop, die furore maakte met zijn onderzoeksjournalistieke boeken, zoals de klassieker 'Ze zijn zo lief, meneer' (1992), gaat dus terug naar zijn roots. De Stoop is immers zelf een boerenzoon uit de Zeeuw-Vlaamse polders rond de Schelde. De Stoop die in Doel woonde, schreef reeds met 'De bres (2000) een beklijvende impressie over de teloorgang van een dorpsgemeenschap die moet wijken voor het industriële geweld van de haven.

In 'Dit is mijn hof' neemt hij een kijkje op de ouderlijke boerderij die van de ene op de andere dag is komen leeg te staan. Hij blikt terug op het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij beschrijft met verbijstering wat er van het van het geschonden en geradbraakte polderland ondertussen geworden is.

Vintage De Stoop

'Dit is mijn hof' belooft weer een vintage De Stoop te worden waarin de persoonlijke betrokkenheid van De Stoop aan een rake, journalistieke stijl wordt gekoppeld. Onlangs werd 'Vrede zij met u, zuster' over de eerste jihadisten naar Syrië en Irak nog heruitgegeven.

Chris de Stoop, 'Dit is mijn hof', De Bezige Bij, Amsterdam, 240 blz., 19,90 euro (verschijnt in september 2015)

Frank Hellemans

" 'Het boeren is bijna afgelopen', zegt mijn broer voor de zoveelste keer, met op zijn gezicht een mengsel van schrik en wrok. 'Ze willen ons weg.' 'Nog lang niet', zeg ik." Chris de Stoop keert in 'Dit is mijn hof' terug naar zijn roots: het boerenhof in de Antwerpse polders waar zijn broer ooit nog boerde en dat nu leeg staat om straks allicht overspoeld te worden door het wassende water.Geschonden en geradbraaktDe Stoop, die furore maakte met zijn onderzoeksjournalistieke boeken, zoals de klassieker 'Ze zijn zo lief, meneer' (1992), gaat dus terug naar zijn roots. De Stoop is immers zelf een boerenzoon uit de Zeeuw-Vlaamse polders rond de Schelde. De Stoop die in Doel woonde, schreef reeds met 'De bres (2000) een beklijvende impressie over de teloorgang van een dorpsgemeenschap die moet wijken voor het industriële geweld van de haven. In 'Dit is mijn hof' neemt hij een kijkje op de ouderlijke boerderij die van de ene op de andere dag is komen leeg te staan. Hij blikt terug op het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij beschrijft met verbijstering wat er van het van het geschonden en geradbraakte polderland ondertussen geworden is.Vintage De Stoop'Dit is mijn hof' belooft weer een vintage De Stoop te worden waarin de persoonlijke betrokkenheid van De Stoop aan een rake, journalistieke stijl wordt gekoppeld. Onlangs werd 'Vrede zij met u, zuster' over de eerste jihadisten naar Syrië en Irak nog heruitgegeven.Frank Hellemans