‘Beschamend dat u me enkel als vluchteling en niet als schrijver beschouwt’

Syrische auteur Mamdouh Azzam. © Facebook

De Syrische schrijver Mamdouh Azzam kreeg van de Belgische ambassade in Beiroet geen visum om op uitnodiging van PEN Vlaanderen in Antwerpen drie maanden als writer-in-residence aan zijn nieuwste roman te komen werken.

PEN Vlaanderen, een vereniging van Vlaamse auteurs die opkomen voor verdrukte collega’s waar ook ter wereld, protesteert heftig omdat de Syrische auteur Mamdouh Azzam geen uitreisvisum kreeg van de Belgische ambassade in het Libanese Beiroet. Bedoeling was dat Azzam gedurende drie maanden in de Antwerpse schrijversflat van PEN in alle peis en vree aan zijn literair werk zou komen schrijven.

Vervolgde schrijvers

PEN Vlaanderen nodigt regelmatig bedreigde en vervolgde auteurs van waar ook ter wereld uit om in een Antwerpse schrijversflat gedurende maximaal drie maanden even op adem te komen. De Syrische auteur Mamdouh Azzam was door PEN Vlaanderen uitgenodigd maar kreeg dus nul op het rekest bij zijn visumaanvraag in de Belgische ambassade in Beiroet die allicht bang is dat Azzam hier asiel zal aanvragen.

Potentieel vluchtelingenproject

Azzam reageerde verontwaardigd: ‘Ik kan niet aanvaarden dat u me enkel beschouwt als een potentieel vluchtelingenproject. Dit is bijzonder beschamend. Ik werd uitgenodigd om naar uw land te komen als een Syrische schrijver.’

Hij vertelt er nog bij dat hij een telefoontje kreeg van de Belgische ambassade om hem te vragen naar Beiroet te komen zodat de weigering aan hem kon worden toegelicht. Azzam: ‘Ik ben er zeker van dat ze m’n aanvraag hebben verworpen omdat ze me niet als een Syrische auteur, maar enkel als Syriër zagen. Ze miskennen op die manier mijn beroep.’

PEN Vlaanderen vraagt zich in een open brief af of de Belgische regering met deze weigering misschien de interculturele uitwisseling tussen België en Syrië wil torpederen.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content