De Gouden Lijst is dé vakjuryprijs voor de beste jeugdboeken in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar. De Gouden Lijst wordt uitgereikt aan twee boeken: een in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig en een in de categorie vertaalde boeken.

Volwassen jeugdboeken

GF
© GF

In de eerste categorie werden drie jeugdboeken genomineerd: 'De hemel' (Querido) van Bart Moeyaert, 'Grensgangers' (Davidsfonds) van Aline Sax en 'Oliver' (Querido) van Edward van de Vendel. Moeyaert en Van de Vendel werden reeds vaak bekroond met Boekenleeuwen en andere jeugdliteratuurprijzen maar voor Sax is het een primeur. Deze drie boeken overstijgen trouwens het genre van de jeugdletteren en vallen vaak ook bij de volwassen lezer in de smaak

'Grensgangers' is een historische roman en gaat over drie leden van een Duitse familie die op drie markante tijdstippen van de Duitse geschiedenis, waaronder de bouw én de sloop van de Berlijnse Muur, pijnlijk met hun "grensgangerschap" worden geconfronteerd.

'De hemel' is het sluitstuk van Moeyaerts nogal filosofisch angehauchte trilogie die begon met 'De schepping' (2003), voortging met 'Het paradijs' (2010) en nu dus afsluit met 'De hemel' waarin de dood een prominente, zij het lichtvoetige rol speelt. Gerda Dendooven zorgde daarbij voor opmerkelijke illustraties.

Beste internationale jeugdboek

Naast deze belangrijke jeugdliteratuurprijs voor de Nederlandstalige tienerboeken uit 2015 werden nog twee internationale maar in het Nederlands vertaalde boeken weerhouden voor een aparte prijs: 'De honden' van Allan Stratton (Gottmer) en 'Naar de top' (Lemniscaat) van Dan Gemeinhart.

Uitsluitsel dus wie het beste jeugdboek van afgelopen jaar schreef in beide categorieën, volgt op woensdag 20 april.

De Gouden Lijst is dé vakjuryprijs voor de beste jeugdboeken in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar. De Gouden Lijst wordt uitgereikt aan twee boeken: een in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig en een in de categorie vertaalde boeken. Volwassen jeugdboekenIn de eerste categorie werden drie jeugdboeken genomineerd: 'De hemel' (Querido) van Bart Moeyaert, 'Grensgangers' (Davidsfonds) van Aline Sax en 'Oliver' (Querido) van Edward van de Vendel. Moeyaert en Van de Vendel werden reeds vaak bekroond met Boekenleeuwen en andere jeugdliteratuurprijzen maar voor Sax is het een primeur. Deze drie boeken overstijgen trouwens het genre van de jeugdletteren en vallen vaak ook bij de volwassen lezer in de smaak'Grensgangers' is een historische roman en gaat over drie leden van een Duitse familie die op drie markante tijdstippen van de Duitse geschiedenis, waaronder de bouw én de sloop van de Berlijnse Muur, pijnlijk met hun "grensgangerschap" worden geconfronteerd.'De hemel' is het sluitstuk van Moeyaerts nogal filosofisch angehauchte trilogie die begon met 'De schepping' (2003), voortging met 'Het paradijs' (2010) en nu dus afsluit met 'De hemel' waarin de dood een prominente, zij het lichtvoetige rol speelt. Gerda Dendooven zorgde daarbij voor opmerkelijke illustraties.Beste internationale jeugdboekNaast deze belangrijke jeugdliteratuurprijs voor de Nederlandstalige tienerboeken uit 2015 werden nog twee internationale maar in het Nederlands vertaalde boeken weerhouden voor een aparte prijs: 'De honden' van Allan Stratton (Gottmer) en 'Naar de top' (Lemniscaat) van Dan Gemeinhart.Uitsluitsel dus wie het beste jeugdboek van afgelopen jaar schreef in beide categorieën, volgt op woensdag 20 april.