De Antwerpse ex-burgemeester Patrick Janssens, voorzitter van de AKO Literatuurjury 2013, heeft dan toch nog enigszins zijn stempel kunnen drukken op de shortlist. Oude bekende Joke van Leeuwen, die al een hele tijd in België woont en die in 2008 en 2009 stadsdichter was van Antwerpen, is bij de laatste zes met haar historische roman 'Feest van het begin'.

Vlaamse vrouwen out

Voor de rest zijn alle Vlaamse kanshebbers naar huis gespeeld. De vier vrouwelijke kandidaten - Saskia de Coster, Griet op de Beeck, Kristien Hemmerechts en Annelies Verbeke - die nog op de longlist figureerden, hebben het finaliter moeten afleggen tegen Van Leeuwen en de vijf andere genomineerden:

Martin Bossenbroek - 'De Boerenoorlog' (Athenaeum-Polak & Van Gennep)

Jan Brokken - 'De vergelding' (Atlas Contact)

Wouter Godijn - 'Hoe ik een beroemde Nederlander werd' (Atlas Contact)

Joke van Leeuwen - 'Feest van het begin' (Querido)

Ilja Leonard Pfeijffer - 'La Superba' (De Arbeiderspers)

Allard Schröder - 'De dode arm' (De Bezige Bij)

Het valt op hoe Martin Bossenbroek en Jan Brokken - die allebei op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs prijken - nu ook weer van de partij zijn. Brokkens reconstructie van de oorlogsmisdaden en vergelding in een klein Hollands dorpje tijdens de Tweede Wereldoorlog was in Nederland een echte hit. Bossenbroeks versie van de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog moet het daartegen allicht afleggen.

Franse Revolutie

Veel kans dat de jury dus kiest voor Van Leeuwens historische roman die zich afspeelt vlak na de Franse Revolutie. Van Leeuwen, die al ooit de shorlist haalde van de AKO, zou daarmee eindelijk een grote commerciële prijs beet hebben. Pfeiffers hommage aan zijn nieuwe hometown Genua ('La Superba') maakt ook nog kans. Godijns ironische vertelling moet het meer hebben van de toon en Allard Schröder van zijn bevlogen stijl.

Op maandag 28 oktober wordt bekendgemaakt wie de 50.000 euro mee naar huis neemt. Ik zou mijn geld allesinzins inzetten op Van Leeuwen. De Libris Geschiedenis Prijs, ook goed voor 20.000 euro,wordt op 20 oktober toegekend. Aan Jan Brokken?

Frank Hellemans

De Antwerpse ex-burgemeester Patrick Janssens, voorzitter van de AKO Literatuurjury 2013, heeft dan toch nog enigszins zijn stempel kunnen drukken op de shortlist. Oude bekende Joke van Leeuwen, die al een hele tijd in België woont en die in 2008 en 2009 stadsdichter was van Antwerpen, is bij de laatste zes met haar historische roman 'Feest van het begin'.Vlaamse vrouwen outVoor de rest zijn alle Vlaamse kanshebbers naar huis gespeeld. De vier vrouwelijke kandidaten - Saskia de Coster, Griet op de Beeck, Kristien Hemmerechts en Annelies Verbeke - die nog op de longlist figureerden, hebben het finaliter moeten afleggen tegen Van Leeuwen en de vijf andere genomineerden:Martin Bossenbroek - 'De Boerenoorlog' (Athenaeum-Polak & Van Gennep)Jan Brokken - 'De vergelding' (Atlas Contact)Wouter Godijn - 'Hoe ik een beroemde Nederlander werd' (Atlas Contact)Joke van Leeuwen - 'Feest van het begin' (Querido)Ilja Leonard Pfeijffer - 'La Superba' (De Arbeiderspers)Allard Schröder - 'De dode arm' (De Bezige Bij)Het valt op hoe Martin Bossenbroek en Jan Brokken - die allebei op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs prijken - nu ook weer van de partij zijn. Brokkens reconstructie van de oorlogsmisdaden en vergelding in een klein Hollands dorpje tijdens de Tweede Wereldoorlog was in Nederland een echte hit. Bossenbroeks versie van de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog moet het daartegen allicht afleggen.Franse RevolutieVeel kans dat de jury dus kiest voor Van Leeuwens historische roman die zich afspeelt vlak na de Franse Revolutie. Van Leeuwen, die al ooit de shorlist haalde van de AKO, zou daarmee eindelijk een grote commerciële prijs beet hebben. Pfeiffers hommage aan zijn nieuwe hometown Genua ('La Superba') maakt ook nog kans. Godijns ironische vertelling moet het meer hebben van de toon en Allard Schröder van zijn bevlogen stijl.Op maandag 28 oktober wordt bekendgemaakt wie de 50.000 euro mee naar huis neemt. Ik zou mijn geld allesinzins inzetten op Van Leeuwen. De Libris Geschiedenis Prijs, ook goed voor 20.000 euro,wordt op 20 oktober toegekend. Aan Jan Brokken?Frank Hellemans