De Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) reageert gepikeerd op een open brief van aankomend stadsdichter Maarten Inghels. Die inspireerde zich onder meer op de soldaten in het stedelijke straatbeeld.

"Een van de laatste dichters die schreef over marcherende soldaten in onze geliefde stad Antwerpen was mijn collega Paul van Ostaijen", schrijft de dichter in zijn brief aan burgemeester Bart De Wever (Knack) in Knack. "In 2016 is het precies honderd jaar geleden dat zijn debuutbundel Music Hall verscheen. Enkele jaren later had Van Ostaijen genoeg gezien van het spook van de oorlog en publiceerde hij het legendarische Bezette stad over de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog."

Gedichtendag

"Het afgelopen jaar paradeerden er opnieuw soldaten in onze geliefde stad. Paul van Ostaijen zag in de machinerie van het leger een momentum voor een grondige tabula rasa. Ik hoor vooral waaien dat de straatsoldaten een fortuin kosten, en ze dragen niet eens de correcte schutkleur: boerentorengrijs."

De Antwerpse Cultuurschepen had naar eigen zeggen gehoopt "dat het morgen op Gedichtendag - zonder opgeklopte rel - voor één keer niet over de polemiek of de politiek zou gaan, maar over de poëzie pur sang".

'Hier gaan we weer'

Hier gaan we weer, schrijft Heylen. "Een Open Brief. Een pamflet. Aan de Burgemeester. Over soldaten die marcheren en paraderen in de stad. Over het gevaar dat schuilt in de politicus, die zich buigt over de schouder van de dichter. Over de Vlaamse Beweging, de 'zangfeestjes hier en daar', een onafhankelijk Vlaanderen, en geen blad voor de mond. Hier gaan we weer, dacht ik, voor de tweede keer. De Kunstenaar en de Open Brief, die karikatuur - en een hoopje clichés bijeen."

Heylen benadrukt wel de dichter geen strobreed in de weg te willen leggen. (Belga)

De Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) reageert gepikeerd op een open brief van aankomend stadsdichter Maarten Inghels. Die inspireerde zich onder meer op de soldaten in het stedelijke straatbeeld."Een van de laatste dichters die schreef over marcherende soldaten in onze geliefde stad Antwerpen was mijn collega Paul van Ostaijen", schrijft de dichter in zijn brief aan burgemeester Bart De Wever (Knack) in Knack. "In 2016 is het precies honderd jaar geleden dat zijn debuutbundel Music Hall verscheen. Enkele jaren later had Van Ostaijen genoeg gezien van het spook van de oorlog en publiceerde hij het legendarische Bezette stad over de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog.""Het afgelopen jaar paradeerden er opnieuw soldaten in onze geliefde stad. Paul van Ostaijen zag in de machinerie van het leger een momentum voor een grondige tabula rasa. Ik hoor vooral waaien dat de straatsoldaten een fortuin kosten, en ze dragen niet eens de correcte schutkleur: boerentorengrijs."De Antwerpse Cultuurschepen had naar eigen zeggen gehoopt "dat het morgen op Gedichtendag - zonder opgeklopte rel - voor één keer niet over de polemiek of de politiek zou gaan, maar over de poëzie pur sang".Hier gaan we weer, schrijft Heylen. "Een Open Brief. Een pamflet. Aan de Burgemeester. Over soldaten die marcheren en paraderen in de stad. Over het gevaar dat schuilt in de politicus, die zich buigt over de schouder van de dichter. Over de Vlaamse Beweging, de 'zangfeestjes hier en daar', een onafhankelijk Vlaanderen, en geen blad voor de mond. Hier gaan we weer, dacht ik, voor de tweede keer. De Kunstenaar en de Open Brief, die karikatuur - en een hoopje clichés bijeen."Heylen benadrukt wel de dichter geen strobreed in de weg te willen leggen. (Belga)