Bob Cammaert, voorzitter N-VA Gent: ‘Siegfried heeft zijn leeftijd’

Siegfried Bracke © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

N-VA Gent verliest met het afscheid van Peter Dedecker en Isabelle De Clercq twee kopstukken. Siegfried Bracke twijfelt of hij nog kandidaat zal zijn. Lokaal voorzitter Bob Cammaert gelooft er nog in.

Gemeenteraadslid Isabelle De Clerck en Kamerlid Peter Dedecker verlaten de politiek, en Kamervoorzitter Siegfried Bracke twijfelt of hij zich nog kandidaat stelt. Wat is er aan de hand in Gent bij N-VA?

Ik zal niet ontkennen dat ik vloekte toen ik het allemaal hoorde. Maar om te zeggen dat er iets mis is in onze afdeling? Nee. Wij verliezen twee zeer capabele mensen, met grote verdiensten voor onze partij. Ik begrijp hun argumenten. Peter wil terug naar de technologiewereld, die snel evolueert. Nog een ambtstermijn wachten zou het moeilijk maken om ooit nog te keren. Isabelle heeft in eer en geweten de keuze gemaakt voor de advocatuur.

Bob Cammaert: 'Het vertrek van Dedecker is een aderlating.'
Bob Cammaert: ‘Het vertrek van Dedecker is een aderlating.’© GF

Kunt u in minder dan een jaar tijd een nationaal kopstuk als Dedecker vervangen?

We hebben een goede jongerenwerking en uitstekende raadsleden. Het wordt niet makkelijk, maar ik zie ons in staat om vervangers te vinden voor Peter en Isabelle. Het vertrek van Peter is een aderlating – ook menselijk, het is bijzonder fijn om met hem samen te werken -, maar we zullen hem waardig vervangen. Onze andere mensen missen Peters nationale bekendheid, maar ze zijn in Gent zeker bekend.

Hoe moeilijk wordt campagnevoeren met een partij die lijkt leeg te lopen?

Dat is niet het geval, integendeel. Er komen zich nog steeds mensen aandienen. Op de laatste bestuursvergadering kwamen er nog drie bestuursleden bij. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met een sterke lijst en vooral met een sterk programma naar de kiezer zullen kunnen stappen.

Tot voor een paar maanden was Siegfried Bracke kandidaat-burgemeester. Vandaag twijfelt hij om mee te doen. Vanwaar die ommezwaai?

Voor zover ik weet, neemt Siegfried nog geen afscheid. Hij denkt aan zijn toekomst na de politiek. Dat is ook logisch, want – en ik bedoel dit niet oneerbiedig – hij heeft zijn leeftijd. Nog eens op de lijst staan in Gent betekent nog eens een mandaat van zes jaar. Doet hij dat ook federaal, dan is ook dat voor vijf jaar. Het is logisch dat hij zich daarover bezint.

Hij wil nog andere dingen doen, zegt hij. Zit hij liever in adviesraden dan in een gemeenteraad?

Dat zou mij verwonderen. Hij zet zich nog altijd in binnen de gemeenteraad en het N-VA-bestuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content