Blundermail Lieten veroorzaakt veel ophef

© Belga

In een foutief verstuurde e-mail uit Lieten (SP.A) kritiek op het project Vlaanderen in Actie (VIA). Haar collega-ministers noemt ze “uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen”.

In een foutief verstuurde e-mail heeft Vlaams minister Ingrid Lieten (SP.A) kritiek geuit op het project Vlaanderen in Actie (VIA). Haar collega’s in de regering noemde ze “uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen”. Minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert boos. Het Laatste Nieuws berichtte vrijdag over de e-mail, die bestemd was voor intern gebruik maar per ongeluk ook in de mailbox van haar collega’s van CD&V en N-VA in de Vlaamse regering belandde.

In de mail roept Lieten SP.A-voorzitster Caroline Gennez en SP.A-ministers Freya Van den Bossche en Pascal Smet op om samen na te denken over hoe de SP.A zich duidelijker kan profileren.

Ze maakte echter ook duidelijk hoe ze over haar mannelijke coalitiepartners denkt: “Uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen. Over het VIA-project schreef ze dat dit “geen sterk merk” is.

“Kapitale fout” Lieten heeft zich al bij haar collega’s verontschuldigd voor de e-mail, maar zal later vrijdag op de ministerraad nog aan de tand worden gevoeld. In een reactie op Radio 1 bestempelde minister-president Kris Peeters de uitlating van Lieten als “er ver over” en “een kapitale fout”.

Volgens Peeters heeft Lieten zich wel al gedistantieerd van de inhoud van de mail. “Lieten en de SP.A hebben al laten weten dat ze achter VIA staan, maar de regering wil dat vrijdag ook horen en verifiëren”, aldus Peeters.

N-VA-minister Philippe Muyters tilt behoorlijk zwaar aan de e-mail. “Ik was geschokt toen ik de mail kreeg. Ik ben toch wel wat emotioneler dan beton en teflon,” zei hij aan Belga. “Het vertrouwen in mevrouw Lieten heeft toch een knauw gekregen.”

“Oefening”

In een officiële reactie zei Lieten vrijdag dat de mail kaderde in “een interne oefening om de communicatie van SP.A op Vlaams niveau kritisch onder de loep te nemen. Die evaluatie is doorgeschoten en mondde uit in een karikatuur die ongepast is”. Ze zegt er niet de auteur van te zijn – de mail was van de hand van een

kabinetsmedewerker – maar er wel de volle verantwoordelijkheid voor te dragen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de SP.A blundert met e-mails. In december vorig jaar stapte Frank Vandenbroucke uit de regeringsonderhandelingen nadat een e-mail, waarin hij kritiek uitte op een voorstel van partijgenoot Johan Vande Lanotte per ongeluk bij een medewerker van N-VA terechtkwam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content