‘Bisschoppen nooit bereid tot schadevergoeding’

Dat heeft gewezen magistrate Godelieve Halsberghe gezegd in de bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik.

De kerk was van mening dat ze slachtoffers van seksueel misbruik niet moest vergoeden. Dat heeft gewezen magistrate Godelieve Halsberghe woensdag gezegd in de bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik.

Halsberghe was van 2000 en 2009 voorzitster van de toenmalige Interdiocesane Commissie over seksueel misbruik, die werd opgevolgd door de commissie-Adriaenssens. Haar commissie behandelde maar 34 dossiers, die op één na allemaal verjaard waren.

In de Kamer verklaarde ze woensdag dat ze de handdoek in de ring gooide omdat ze geen antwoord meer kreeg van de kerkelijke overheden op haar brieven. Volgens haar werd ze verweten te diep op de zaken in te gaan en te juridisch te handelen.

De kerk was volgens Halsberghe van mening dat een geestelijke
door het afleggen van de geloften van gehoorzaamheid, kuisheid en armoede geen materiële of morele schadevergoeding verschuldigd is aan zijn slachtoffers.

Halsberghe verklaarde ervan overtuigd te zijn dat de kerk een aantal dossiers op een geheime plaats verstopt heeft. Maar daarover wil ze enkel achter gesloten deuren meer uitleg geven.

Paul Quirynen, de advocaat van de Bisschoppenconferentie, ontkende dat. Volgens hem zijn er geen geheime dossiers over seksueel misbruik, wel dossiers met een vertrouwelijk karakter over benoemingen of persoonsgebonden zaken.

‘Schadevergoeding niet taak commissie’

Tijdens zijn getuigenis voor de Kamercommissie zei Peter Adriaenssens, voormalig voorzitter van de commissie die zijn naam droeg, dat het niet de taak van de commissie was om een
schadevergoeding vast te leggen, zelfs als dader en slachtoffer het
daarover eens waren.

Adriaenssens wees erop dat zijn commissie nauwelijks uit de startblokken is geraakt omdat ze het al na acht weken voor bekeken hield nadat het gerecht al haar dossiers in beslag had genomen. Van die dossiers bestonden geen kopieën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content