Bijna 30.000 werkloze jongeren kunnen hun uitkering verliezen

De verkorting van de wachtuitkering kan 30.000 jongeren treffen. © BELGA

Bijna 30.000 jongeren in ons land riskeren begin volgend jaar het verlies van hun werkloosheidsuitkering. Dat is het gevolg van een strengere aanpak van werkloosheid bij jongeren.

De Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) maakte de eerste schatting van de hervorming van het werkloosheidsstelsel, die de regering-Di Rupo eind 2011 op stapel zette, schrijft De Morgen. Die hervorming voorzag in maatregelen om mensen langer te doen werken. Voor jongeren werden de regels voor de toekenning van een werkloosheidsuitkering verstrengd.

Wachtuitkering

Vandaag krijgen jongeren na een wachttijd van twaalf maanden een inschakelingsuitkering, beter bekend als wachtuitkering. Vroeger was die uitkering onbeperkt in de tijd, maar de federale regering besliste om jongeren die geen of onvoldoende werkervaring voorleggen na drie jaar te schrappen. De maatregel ging in begin 2012 en zal dus begin 2015 een weerslag hebben in de werkloosheidsstatistieken.

Schatting niet definitief

Volgens Hugo Boonaert van de RVA blijkt uit schattingen dat het aantal mensen dat begin volgend jaar niet langer vergoedbaar is maximaal 27.300 bedraagt. De rijksdienst sluit niet dat het aantal verder kan oplopen, maar wil daar niet op vooruitlopen. “Alles hangt af van hoeveel mensen nog een job vinden en van maatregelen die de regering heeft genomen om de intrede van jongeren in de arbeidsmarkt te bevorderen”, zegt Boonaert. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content