Bezoek Dewinter aan Griekse neonazi’s: Partijbestuur buigt zich maandag over dossier

Filip Dewinter op de foto met Gouden Dageraad © Twitter

Een bezoek van kopstukken van Vlaamse Belang, onder wie Filip Dewinter, aan de Griekse neonazi-partij Gouden Dageraad valt in slechte aarde bij partijvoorzitter Tom Van Grieken.

Dat meldt Apache, die de reactie van Tom Van Grieken noteert.

“Als ik me niet vergis verklaarde Filip Dewinter ooit zelf dat partijen zoals Gouden Dageraad en de Duitse NPD slechte reclame zijn voor ons. Ik ben het nog steeds eens met die Filip Dewinter”.

Het partijbestuur van Vlaams Belang buigt zich maandag over de toespraak die Filip Dewinter afgelopen week hield bij de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. “Met een dergelijk bezoek kan je enkel in je eigen voet schieten”, zegt voorzitter Tom Van Grieken.

“Ik vindt Gouden Dageraad geen democratische partij zoals de onze en ik wil er mij dan ook op alle mogelijke manieren van distantiëren”, zegt Tom Van Grieken. “Ik ken de partij niet door en door, maar het lijkt er toch verdacht op dat zij extreemrechts van ons zitten. Onze partners zijn de winnaars binnen Europa – Marine Le Pen, Geert Wilders,… – niet Gouden Dageraad.”

De kwestie zal maandag uitgebreid besproken worden op het partijbestuur. “Ik wil weten wat Dewinter nu precies heeft gezegd en met wie”, aldus Van Grieken, die aan het gesprek nog geen gevolgen wil knopen voor de lokale verkiezingen van 2018. Binnen twee weken houdt de partij een conclaaf waar de strategie voor die verkiezingen wordt beraamd.

Filip Dewinter reisde naar Griekenland om het harde partijstandpunt inzake migratie in de verf te zetten.

Tijdens de trip ging hij, samen met partijgenoten Anke Vandermeersch, Jan Penris en Frank Creylman, op bezoek bij Gouden Dageraad, zoals een foto bewijst.

Dewinter gaf een toespraak tijdens een bijeenkomst van Gouden Dageraad op Chios, waar de partij protesteerde tegen de aanwezigheid van vluchtelingen.

Aanhangers van Gouden Dageraad, de neonazistische partij in Griekenland.
Aanhangers van Gouden Dageraad, de neonazistische partij in Griekenland.© REUTERS

Gouden Dageraad ontkent zelf een neonazi-partij te zijn. De partij zegt dat ze zich baseert op de ideeën van de Griekse dictator Ioannis Metaxas, en de groet van partijleden is niet de fascistische groet maar een groet van Metaxas, aldus woordvoerders. Hun swastika-achtig symbool heeft officieel niets met de swastika te maken.

Knokploegen

Dat neemt niet weg dat de meeste waarnemers de partij als neonazistisch aanduiden. Er zijn vele gevallen bekend van Hitlergroeten door leden, van antisemitische slogans en uitspraken door partijprominenten. De partij is voor verwijdering van alle migranten uit Griekenland, ook de legale.

Gouden Dageraad werd vooral berucht door het geweld van in het zwart geklede partijleden tegen migranten, politieke tegenstanders en homo’s. Deze gewelddadige aanvallen door partijknokploegen werden omschreven als haatmisdrijven, hoewel de daders vaak aan vervolging ontsnappen – de partij kan rekenen op sympathie bij sommige politiemensen.

Twee jaar geleden bracht Knack.be het relaas van Mamadou Bah, een politieke vluchteling uit Guinee, die in Griekenland in mekaar geslagen werd door een patrouille van leden van Gouden Dageraad.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content