Bewoners woonzorgcentra betalen tot 642 euro meer als regering animatorsubsidie schrapt

© belga

Als de Vlaamse regering beslist om de subsidie voor animators in woonzorgcentra af te schaffen, loopt de meerkost voor bewoners op tot 642 euro. Dat berekende de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A).

De Gentse OCMW-voorzitters Rudy Coddens (SP.A) heeft becijferd dat als de Vlaamse regering de subsidie voor animators in publieke en vzw-woonzorgcentra afschaft, de meerkost voor de bewoners oploopt tot 642 euro.

‘De intentie is een van de maatregelen die naar buiten kwam en ook Zorgnet Vlaanderen uitte een algemene bezorgdheid’, zegt Coddens. ‘De beslissing zou voor het OCMW Gent een inkomstenverlies van 330.000 euro op jaarbasis betekenen in de vier woonzorgcentra. De impact per bewoner ligt tussen 1,34 en 1,76 euro per dag, afhankelijk van de grootte van het woonzorgcentrum, en betekent op jaarbasis een meerkost per bewoner tussen 490 en 642 euro.’

Als de beslissing genomen wordt, ziet het OCMW Gent zich genoodzaakt de dagprijsstijging door te voeren. ‘Dit is dus een duidelijk voorbeeld van hoe een overheid denkt te besparen, maar de factuur gewoon doorstuurt naar de gebruiker of de lokale overheid.’

Los van het financiële aspect, wijst OCMW-voorzitter Coddens op het belang van animatie in woonzorgcentra. ‘Animatie is cruciaal voor de leefbaarheid binnen een woonzorgcentrum en het bevordert bovendien de contacten met de buurt’, zegt hij. ‘De druk die er nu al vanuit Vlaanderen is om voornamelijk zwaar zorgbehoevenden op te nemen in onze woonzorgcentra, zal het belang van en de nood aan verdere versterking en professionalisering van animatie en animators alleen maar doen toenemen.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content