Bewakingscamera’s hebben nauwelijks effect

Camerabewaking op straat helpt nauwelijks om het aantal misdrijven te doen dalen. Er is veeleer sprake van een verplaatsingseffect.

Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen, waaroverwordt bericht in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het expertisecentrum onderzocht het effect van cameratoezicht op het openbare domein in zeven Belgische steden en gemeenten. “We hebben het aantal misdrijven geteld vóór er camera’s waren en nadien’, zegt onderzoekster Evelien De Pauw. “In de buurten waar camera’s staan, daalde het aantal geregistreerde feiten met 2 procent, een beperkte daling. Daartegenover staat dan wel dat in de straten rondom die buurten, waar dus geen camera’s staan, er bijna 9 procent méér misdrijven waren.”

Vechtpartijen

Uit het onderzoek blijkt nog dat de camera’s, die vaak geplaatst worden om vechtpartijen te vermijden, net geen effect hebben op agressie en geweld. “Op zich is dat niet onlogisch: zo’n vechtpartij gebeurt vaak in een vlaag van woede of dronkenschap, en dan zal een dader zich niet inhouden”, aldus De Pauw. Camera’s blijken wel te helpen tegen vormen van “overlast”, zoals wildplassen en sluikstorten. “Gemeenten moeten goed nadenken voor ze camera’s zetten en geen foute verwachtingen koesteren”, besluit de onderzoekster.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) hebben ongeveer 115 van de 308 gemeenten bewakingscamera’s op openbare plaatsen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content