Besparingen NMBS: ACOD dreigt met staking

© Belga

De vakbonden bij het spoor willen overleg over de plannen van de regering die het personeel treffen. ACOD dreigt ermee om eind februari het treinverkeer plat te leggen.

Dat schrijft De Morgen. De sfeer bij de NMBS is al langer gespannen. Aanleiding zijn de plannen van de regering met het spoorbedrijf, en de uitlatingen van NMBS-topman Jo Cornu over het personeel.

ACOD: ‘Druk opvoeren’

Ondertussen zitten de directie en de vakbonden wel opnieuw rond de tafel, maar hartelijk is de sfeer nog niet. Michel Abdissi van de socialistische spoorbond ACOD: ‘Bij de minste ontsporing zullen we de druk verhogen en zullen wij een stakingsaanzegging indienen. We hebben niets meer te verliezen. Cornu heeft blijk gegeven van een groot misprijzen voor het personeel en hij heeft nog geen enkel signaal gegeven dat hij daarop terug wil komen. Wij gaan met hem aan tafel zitten om de belangen van de werknemers te verdedigen, niet omdat we hem gelijk geven.’

Samen met het christelijke ACV-Transcom vraagt de ACOD een rondetafelgesprek met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) over alle plannen die het personeel treffen. Die laatste laat weten ‘altijd open te staan voor dialoog’.

Ongeruste werknemers

De werknemers bij NMBS zijn al een tijdje ongerust. Door verschillende maatregelen van de nieuwe regering leeft het gevoel dat hun statuut wordt uitgehold.

De spanningen bij het spoor steken de kop op net op het moment dat de sociale partners in de Groep Van Tien dicht bij een akkoord staan over de lonen en de verdeling van de welvaartsenveloppe. Het valt af te wachten hoe beide gesprekken elkaar zullen beïnvloeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content