Bert Kruismans brengt het jaaroverzicht: ‘Tuurlijk grappen we over Bo’

© .
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Stand-upcomedian Bert Kruismans (rechts) brengt samen met Knack Focus-cartoonist Karl Meersman (midden) en muzikant Jan De Smet (links) het jaaroverzicht 3 man en een paardenkop.

Dat overzicht is sinds 2014 een traditie. Maar dit keer bent u de verteller, en niet VRT-journalist Ivan De Vadder.

Bert Kruismans: Hij is er twee jaar geleden mee gestopt. Ik neem zijn plaats in, verder verandert de formule amper. ‘Het gaat goed. Donald Trump is al twee jaar president van Amerika, maar de wereld is er nog’: met die boodschap open ik de avond. Daarna vertellen, zingen en tekenen we ons door het jaar en de avond heen. We sluiten de show telkens af met een special guest, een lokale beroemdheid. Onder anderen Guy Vanhengel, Etienne Schouppe en Geena Lisa hebben toegezegd. De gast kiest twee exemplaren uit de verzameling tekeningen die Karl in 2018 heeft gemaakt, en op basis daarvan hebben we een gesprek.

Wat is uw favoriete Karl-tekening?

Kruismans: Die waarop een rechtstaande, naakte Jan Fabre zijn penis tegen een meetlint houdt, met daaronder de tekst: ‘De man die zijn ego meet.’ Ook door die tekening hebben we het over de #MeToo-beweging. Even belangrijk was de manier waarop de film Girl en VTM-journalist Bo Van Spilbeeck transseksualiteit bespreekbaar hebben gemaakt. Populaire figuren en mediagiganten slagen daar veel beter in dan avant-gardistische kunstenaars. Net zoals Bart Kaëll en Luc Appermont meer voor de aanvaarding van homoseksualiteit hebben gedaan dan alle sensibiliseringscampagnes samen.

De waarheid vertellen volstaat in dit land om grappig te zijn.

Maakt u grappen over Bo Van Spilbeeck?

Kruismans: Natuurlijk. Het wordt geen slechte humor zoals die van voetbalanalist René van der Gijp in het Nederlandse televisieprogramma Voetbal Inside, waar hij met een blonde pruik verscheen. Ik maak bedenkingen over de transgenders die de clichés over mannen en vrouwen op hun kop zetten – kan Bo nog kaartlezen nu ze niet langer een man is, bijvoorbeeld? Jan zingt een prachtig liedje over haar.

Maar goed, dé rode draad is de geliefde buxusmotmethode.

Qué?

Kruismans: Als Belgen de buxusmot uit hun buxus willen verwijderen, spuiten ze met glyfosaat. Daarmee vernietigen ze de mot én de struik. Eigenlijk is dat een vorm van extremisme. Een ander voorbeeld: hoe zorgen radicale moslims ervoor dat vrouwen niet lastiggevallen worden door mannen? Niet door de mannen op te voeden maar door de vrouwen in te pakken. Ook de manier waarop we de situatie met de transmigranten aanpakken, lijkt op hoe salafisten hun problemen ‘oplossen’ – en noem ik daarom ‘de buxusmotmethode’. Wij helpen de transmigranten niet, we snoeien de bomen waarin zij zich langs de snelwegparkings verschansen en we sluiten die parkings, zodat ze niet in de vrachtwagens kunnen klimmen. Hoe pakken we de versleten kerncentrales aan? Door jodiumpillen uit te delen. De waarheid vertellen volstaat in dit land vaak om grappig te zijn. Of om pijnlijke stiltes te laten vallen… Dat gebeurt allebei in ons jaaroverzicht.

Trouwens, wist u dat er in Aarschot een boerderij is waar je een peperdure, door de overheid erkende opleiding kunt volgen om uw konijn beter te begrijpen?

De tijd lijkt stilaan rijp voor een nieuwe editie van uw show België voor beginners.

Kruismans: Volgend voorjaar is het zover. De show zal De blote Belg heten, en dit wordt de insteek: er woont een Afghaan in mijn tuinhuis die ik wegwijs wil maken in dit land. Mijn eerste les zal zijn: volg de wet níét. De tweede: Belgen hebben het moeilijk met lichaamscontact. En dus kan een schepen een huwelijk weigeren als het bruidspaar hem geen hand wil geven. Handelt hij volgens de wet? Nee. Maar onze normen staan blijkbaar boven de wet.

3 man en een paardenkop gaat op vrijdag 7 december in première in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas en reist tot 25 januari door Vlaanderen. Alle info: www.garifuna.be.

Partner Content