Bert Anciaux: ‘Kritiek N-VA op Vlaams-Marokkaans cultuurhuis is hypocriet’

© Belga

‘Als N-VA tegen dit soort projecten is, dat ze dat dan in de regering durft te doen. Francken als stoere rechtse uitsturen, is net iets te eenvoudig.’

“Als de N-VA zich tegen dit soort projecten keert, dat ze dat dan in de regering durft te doen. Theo uitsturen om de stoere rechtse te zijn, is net iets te eenvoudig,” zo reageert Bert Anciaux (SP.A) op de kritiek van Theo Francken in een opiniestuk op Knack.be. De N-VA’er noemt het Vlaams-Marokkaanse cultuurhuis Daarkom “een nachtmerrie”. Het kostte 6 miljoen euro, “een zak geld” waarvoor je volgens Francken “duizenden taalcursussen, inburgerings- en activeringstajecten kan geven aan de werkloze Marokkanen in Brussel”.

Bert Anciaux, als toenmalige minister van Cultuur bezieler van het project, pikt de kritiek niet. “Ik ben blij dat de heer Francken, dank zij mij, weer eens aandacht krijgt. Opnieuw natuurlijk met een mooie en opbouwende bedenking of verwezenlijking van hem. Hij bedient zich echter van laffe en oneerlijke praktijken. De huurovereenkomst voor het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis is wel degelijk door de Vlaamse regering goedgekeurd, inclusief de toenmalige collega Geert Bourgeois (N-VA).”

Alle overeenkomsten in dit kader zijn volgens Anciaux via de regering gepasseerd. Volgens hem verdiende Daarkom, een samenwerkingsproject tussen Vlaanderen en Marokko, een ereplaats in hartje Brussel. “Er werd bewust gekozen voor het prestigieuze pand.”

Bert Anciaux: ‘N-VA zit mee in het bestuur van Daarkom’

“Dat Daarkom een moeilijke start kent is algemeen geweten. Vooral de prachtige renovatiewerken hebben veel tijd gevraagd en ook meer gekost dan voorzien. Dat komt nu en dan nog wel eens voor. Nochtans heeft de huidige Vlaamse regering (waar ik niet meer inzit) zich opnieuw achter dit project geschaard. Wel heeft de huidige regering al fors bespaard en minder middelen gegeven. Dat is haar volle recht, maar het heeft wel voor stevige opstartproblemen gezorgd.”

Verder merkt Anciaux fijntjes op dat er twee partijgenoten van Francken in het bestuur van Daarkom zitten. “Ze zitten dus mee aan het stuur! Voor alle duidelijkheid wil ik de heer Francken zeggen dat er sinds 12 juli 2009 een nieuwe Vlaamse regering is, mét 2 N-VA-ministers. We zijn vandaag meer dan drie jaar later. Straf dat ik nog altijd alles voor het zeggen heb.”

Bert Anciaux: ‘Dit heeft veel geld gekost, maar ik geloof erin’

“De NVA speelt dubbel spel,” meent Anciaux. “Pure hypocrisie is dit. Enerzijds mee de beslissingen nemen in regering en bestuur en anderzijds voor het publiek alle verantwoordelijkheid in de schoenen van anderen schuiven. Triest en laf. Ik ben trouwens blij te vernemen dat nu zelfs de houtwormen mijn verantwoordelijkheid zijn.”

Anciaux ontkent niet dat Daarkom zijn prijs heeft: “Ja, dat project heeft al veel geld gekost. Zo zijn er nog zeer veel projecten. De jaarlijkse kosten bij elkaar tellen is een populistisch trucje, niet erg eerlijk. Ik geloof in dit intercultureel project, waar de culturen uit Vlaanderen en Marokko zich met elkaar kunnen meten. Waar duizenden jongeren en ouderen een stuk fierheid kunnen vinden en zich zo mee inzetten voor de opbouw van onze samenleving en onze stad.”

“Als de N-VA zich tegen dit soort projecten keert, dat ze dat dan in de regering durft te doen. Theo uitsturen om de stoere rechtse te zijn, is net iets te eenvoudig.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content