Bernard Arnault wordt dan toch geen Belg

© Reuters

De baas van het luxemerkenconcern LVMH, Bernard Arnault, die als rijkste inwoner van Frankrijk geldt, heeft zijn naturalisatieaanvraag bij de Belgische overheden ingetrokken.

Arnault trekt zijn aanvraag in wegens het “onbegrip” dat hij gevoeld had voor zijn beslissing en de mislukte pogingen om elke dubbelzinnigheid weg te werken.

“Ik heb de impact van mijn demarche onderschat. Men had me verzekerd dat deze in alle discretie zou verlopen… Ik heb verschillende malen uitgelegd dat ik in Frankrijk zou blijven wonen en er mijn belastingen zou blijven betalen. Maar de boodschap is niet overgekomen. Vandaag heb ik beslist om alle dubbelzinnigheid op te heffen. Ik trek mijn aanvraag voor de Belgische nationaliteit in”, zegt Arnault in een interview dat op de website van de Franse krant Le Monde verscheen.

Bernard Arnault geeft nog aan dat hij zich wil concentreren op de economische ontwikkeling in Frankrijk en zich ver weg wil houden van de mediaheisa die zijn aankondiging had veroorzaakt dat hij de Belgische nationaliteit wilde aanvragen. Hij benadrukt tegelijkertijd dat zijn beslissing geen invloed zal hebben op de professionele en persoonlijke banden die hij met België heeft, luidt het nog in een mededeling. Er zijn dus geen gevolgen voor de ontwikkeling van de merken van de groep in België, verduidelijkt LVMH nog.

Negatief advies

De naturalisatieaanvraag van de Franse zakenman, die een woning bezit in de Brusselse gemeente Ukkel, verliep overigens niet probleemloos. De aanvraag, ingediend bij de Kamercommissie Naturalisaties, kreeg immers een negatief advies van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het parket van Brussel. De Veiligheid van de Staat leverde dan weer wel een positief advies af. Bovendien zorgde de procedure voor een politieke en mediastorm in Frankrijk, die gezien werd als een poging tot fiscale vlucht.

LVMH weerlegt elk mogelijk verband met de recente affaires van fiscale vlucht uit Frankrijk, zoals de zaak mantionaliteitCahuzac, of elders in de wereld zoals Offshore Leaks. Bernard Arnault heeft altijd gesteld dat zijn aanvraag voor de Belgische nationaliteit enkel gemotiveerd was door patrimoniumoverwegingen, om familieruzies te vermijden. Hij hoopt dat het intrekken van de aanvraag gezien zal worden als een gebaar van zijn gehechtheid tot Frankrijk en zijn vertrouwen in de toekomst van het land. Op de website van Le Monde wijst hij er ook nog op dat zijn groep LVMH “meer dan de helft van zijn belastingen in Frankrijk betaald, terwijl ze meer dan 90 procent van haar omzet in het buitenland realiseert”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content