Bellot niet te spreken over aankondiging ‘hete zomer’ op het spoor

© belga

De socialistische spoorvakbond ACOD Spoor dreigt met acties in de zomermaanden als het wetsontwerp voor een minimale dienstverlening bij het spoor zoals het nu op tafel ligt, er door komt.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is niet te spreken over de dreigende taal van de socialistische spoorbond ACOD Spoor naar aanleiding van zijn wetsontwerp voor een minimale dienstverlening bij de NMBS. ‘Het overleg omtrent de uitwerking van een gegarandeerde dienstverlening bij stakingen heeft alle kansen gehad. Meer nog, de vakbonden hebben de kans gehad om samen met de directies zelf een voorstel op papier te zetten, maar dit werd telkens geweigerd’, hekelt de minister.

Iedere werknemer zal zijn of haar stakingsrecht kunnen uitoefenen.

Franu0026#xE7;ois Bellot

Als het wetsontwerp van minister Bellot rond de minimale dienstverlening zoals het nu op tafel ligt, er komt, mogen we ons verwachten aan een ‘hete zomer’ op het spoor. Dat liet de Franstalige voorzitter van ACOD Spoor Michel Abdissi maandagochtend verstaan op een persconferentie. De vakbond spreekt van ‘een aanval op het sociaal overleg en het stakingsrecht’. Volgens de minister kregen bonden en werkgevers nochtans twee jaar de tijd om zélf een voorstel uit te werken, maar bleef dat uit, waardoor hij uiteindelijk zelf met een voorstel op de proppen kwam. Bovendien worden de ‘bestaande procedures van sociaal overleg niet aangepast door het wetsontwerp en wordt het stakingsrecht op geen enkele manier ingeperkt’, meent de minister. ‘Iedere werknemer zal zijn of haar stakingsrecht kunnen uitoefenen. Maar met diegenen die niet wensen te staken, zal dankzij de nieuwe regels die eraan komen, een alternatief vervoersplan worden uitgewerkt. Op die manier garanderen we én het recht op staken én het recht om te werken’, klinkt het.

Abdissi verzekerde maandagochtend wel dat er geen acties komen voor het einde van de examenperiode op 24 juni en dat er voorlopig ook nog geen stakingsaanzegging is ingediend. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) liet intussen al weten dat ze de plannen van de vakbond toch een ‘slecht idee’ vindt. ‘Examens duren langer dan tot 24 juni’, klonk het op Twitter.

Luc Piens van de christelijke spoorbond ACV-Transcom vindt de acties voorbarig. ‘Alles wat we erover weten, hebben we via de pers vernomen’, meent Piens. Het plan wordt bovendien nog onderzocht door de Raad van State, een oordeel volgt pas op 20 of 21 juni. ‘We wachten tot dan af om te zien wat we zullen doen.’ Nochtans is ook de christelijke spoorbond niet enthousiast over de plannen van minister Bellot. ‘Onze grootste bezorgdheid is dat werknemers vier dagen op voorhand moeten laten weten of ze zullen staken of niet. Daarmee valt het sociaal overleg al dagen vóór de aangekondigde staking stil. Daar zijn wij uiteraard niet gelukkig mee, want het sociaal overleg moet alle kansen krijgen.’ Daarnaast heeft ACV-Transcom moeite met de houding van de regering in het hele dossier. ‘De minister neemt acties voor een minimale dienstverlening, maar zorgt niet voor meer slagkracht voor het sociaal overleg. Daaromtrent hebben we nog geen enkel signaal van de regering gehoord, wat wij ten zeerste betreuren’, besluit Piens.

Partner Content