Belgische huisartsen geven ex-collega Maggie De Block 3 op 10

© vtm
Geert Verrijken
Geert Verrijken Redactiedirecteur-hoofdredacteur Artsenkrant

Minister van Gezondheid Maggie De Block heeft van de belangrijkste spelers uit de gezondheidszorg haar schoolrapport gekregen. De ooit zo populaire dokter is duidelijk van haar voetstuk gevallen.

De belangrijkste spelers uit de gezondheidszorg zijn het vertrouwen in hun voogdijminister op Sociale Zaken en Volksgezondheid volledig kwijt. Dat is het belangrijkste besluit uit een gezamenlijke poll georganiseerd door Artsenkrant/Le Journal du Médecin, de Apotheker/Le Pharmacien en HealthCare Magazine (titel voor leidinggevenden in de ziekenhuizen).

Verwachtingen

Op een schaal van nul tot tien geeft bijna drie vierde – 72,14% om precies te zijn – van de Belgische artsen, apothekers en ziekenhuisbeheerders een cijfer tussen nul en vier aan de ooit zo populaire dokter. Voor een vierde (25,18%) kan het beleid op Sociale Zaken nog net door de beugel. Zij gaven een getal tussen vijf en acht op tien. De cijfers bevestigen wat we al langer wisten: De Block heeft de hoog gespannen verwachtingen nooit kunnen waarmaken.

De Belgische huisartsen geven het beleid van hun voormalige collega Maggie De Block gemiddeld 3,18 op 10. Dat is een stuk slechter dan vorig jaar. Toen scoorde de liberale excellentie nog 4,9/10. De vrije val bij de specialisten is nog meer uitgesproken: van 6 op 10 in 2015 naar 3,6/10 dit jaar.

Allicht zijn de onverwacht zware besparingen die minister De Block de sector onlangs oplegde niet vreemd aan de sterk tanende populariteit van de Vlaamse liberale huisarts op Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Apothekers

Dit jaar gaf ook De Apotheker/Le Pharmacien De Block haar schoolrapport. De besparingen en andere maatregelen zijn bij deze beroepsgroep duidelijk nog veel harder aangekomen dan bij de artsen. Een zeer flinke tweede zit. Niet minder dan 93,88% van de officina-apothekers buist De Block met een cijfer dat schommelt tussen 0 en 4. Amper 5,68% van de participanten vindt het beleid nog te doen en geeft 5 à 8 punten op 10. Van de tien deelnemende ziekenhuisapothekers was er slechts één die 6 op 10 gaf, de negen overige hielden het bij een score tussen 0 en 4.

Tot slot blijkt het ongenoegen ook groot te zijn bij de leidinggevenden uit de ziekenhuizen -bevraagd via HealthCare Magazine. Negen van de 13 respondenten gaven een getal tussen 0 en 4 punten en vier leidinggevenden hielden het bij een cijfer tussen 5 en 7.

Technische fiche

De populariteitspoll werd afgenomen tussen 17 en 30 november via de nieuwsbrieven en websites van Artsenkrant/Le Journal du Médecin, de Apotheker/Le Pharmacien en HealthCare Magazine (titel voor leidinggevenden in de ziekenhuizen). We stelden volgende vraag: “Op een schaal van 0 tot 10 – waarbij 10 perfect is -: hoe beoordeelt u het beleid van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)?’

Men had daarbij de mogelijkheid een cijfer aan te kruisen. De poll werd ook gepubliceerd in de nieuwsbrieven of op de websites van Bvas, ASGB, Domus Medica en VBS. Aan de peiling namen 710 artsen-specialisten, 428 huisartsen, 239 officina-apothekers, 10 ziekenhuisapothekers en 13 leidinggevenden uit de ziekenhuizen deel.

Eind 2015 stelde Artsenkrant/Le Journal du Médecin in een schriftelijke enquête waarop 1.811 antwoorden binnenkwamen dezelfde vraag. Toen was dit wel slechts één van vier actualiteitsvragen in een peiling die voor het overige vooral wou weten wat men vond van Artsenkrant/Le Journal du Médecin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content