Belgische F16’s vernielden raffinaderij van jihadisten in Irak

© Belga

Belgische F16-gevechtsvliegtuigen, die sinds drie maanden actief zijn in de strijd tegen IS in het Midden-Oosten, hebben afgelopen week in een nachtelijke aanval een Iraakse raffinaderij van de jihadisten vernield.

De aanval gebeurde met twee vliegtuigen, in woestijngebied in het westen van het land. IS had er een modulaire raffinaderij geïnstalleerd, waar brandstof wordt geproduceerd voor de voertuigen van de organisatie.

Volgens de Belgische F16-piloot, die anoniem wil blijven, werden donderdagochtend vier lasergeleide bommen van 250 kilo afgevuurd, die het doelwit hebben vernietigd. De piloten maken gebruik van gesofisticeerde nachtapparatuur, die toelaat om zelfs zonder maanlicht toch voldoende zichtbaarheid te hebben. Volgens de militaire bron vielen bij de aanval geen slachtoffers. Op het moment van de raid lag de raffinaderij stil.

België heeft in het gebied zes F16’s, die opereren vanop een onbekende basis in Jordanië. Daar zijn ook twaalf Amerikaanse en acht Nederlandse gevechtsvliegtuigen actief.

Sinds het begin van de operatie tegen IS, op 1 oktober, hebben de Belgische toestellen al zo’n zestig bommen gedropt. Ons land staat in voor ongeveer 5 procent van de missie en beperkt het actieterrein tot Irak. De VS en hun Arabische bondgenoten voeren daarentegen ook aanvallen uit in Syrië. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content