Belgische F-16’s dropten volop bommen in Libië

© Belga

België heeft F-16’s in Libië en Afghanistan. In Libië hebben de piloten de voorbije week volop hun wapensystemen moeten inzetten.

De Belgische F-16’s in Libië hebben de voorbije week bij 8 van de 11 uitgevoerde vluchten hun wapensysteem moeten inzetten, omdat telkens een mogelijke dreiging opdook voor de burgerbevolking. Het Belgisch ministerie van Defensie zegt wel dat daarbij nooit burgerslachtoffers vielen. In tegenstelling tot de activiteit in Libië, bleven de wapens van de Belgische F-16’s in Afghanistan tijdens evenveel vluchten steeds stil.

Belgische vluchten

Na zes weken van bombardementen onder NAVO-bevel zijn de vliegtuigen van het bondgenootschap al 6.377 keer uitgevlogen, waarvan ruim 2.500 keer met de bedoeling om ook effectief luchtaanvallen uit te voeren. De voorbije vierentwintig uur ging het – in lijn met het gemiddelde van de jongste weken – om 145 vluchten, waarvan 52 met een aanvalsdoel. De Belgen trekken er gemiddeld twee keer per dag op uit.

Mijnenjager Narcis

Voor de Libische kust zag de Belgische mijnenjager Narcis zijn takenpakket begin vorige week dan weer uitgebreid. Naast het controleren van het wapenembargo voor de Libische kust, besliste de regering op vraag van de NAVO om het schip ook op zoek te laten gaan naar zeemijnen. Doel is met name de vaarroutes naar de haven van Misurata vrij te houden voor humanitair verkeer en eventuele evacuaties. Voorlopig heeft de mijnenjager echter “nog niets gevangen”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content