Belgisch wereldrecord regeringsvorming erkend door Guinness World Records

De aanslepende Belgische regeringsformatie is officieel opgenomen in de recordgalerij van de Guinness World Records.

Sinds 30 maart heeft ons land van Irak het trieste record van het recordaantal dagen zonder regering overgenomen. Het oude record van 289 dagen staat dinsdag inmiddels op 310 dagen.

290 dagen

“Op 30 maart 2011, 290 dagen na de parlementsverkiezingen van 13 juni 2010, is België het land geworden, dat in vredestijd, de langste periode zonder offficiële regering kent.” Dat heeft Justine Bourdariat, marketingmanager van Guinness World Records, aan Belga bevestigd. Eerder had Nederland dat record in handen. In 1977 vergde het 207 dagen om (in vredestijd) een regering te vormen.

Irak
“Die periode is ook langer dan de periode die Irak zonder officiële regering heeft gekend: 289 dagen vanaf de verkiezingen tot de dag dat de nieuwe regering van start ging. Irak is nog steeds recordhouder van de langste periode zonder democratische regering na een conflictperiode”, besluit het Guinness Book of World Records.

“De databank van de organisatie omvat meer dan 40.000 records. Slechts 4.000 zijn opgenomen in het boek dat jaarlijks door Hachette wordt uitgegeven.

Cambodja
Over Cambodja zegt Guinness World Records niets. De krant De Tijd rekende onlangs uit dat het record eigenlijk op naam staat van Cambodja. Cambodja hield op 27 juli 2003 zijn eerste democratische parlementsverkiezingen. Pas op 15 juli 2004 lag er een regeerakkoord op tafel. Het echte record zou dus 353 dagen bedragen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content