"Dat is geen kwestie van opofferen, CD&V gaat voor de inhoud van het akkoord", reageerde Wouter Beke na een hele nacht onderhandelen. "Wij zijn niet de grootste partij, dus dan moet je ook een beetje weten wat je plaats is."

CD&V speelde woensdag hoog spel door in de strijd om de Belgische eurocommissaris plots het premierschap op tafel te gooien. Aanvankelijk werd die zet afgedaan als blufpoker, maar uiteindelijk bleek het de christendemocraten wel degelijk menens. Thyssen mag naar Europa, Peeters wordt geen premier.

"De liberale familie is de grootste politieke familie, dus daar zit een zekere logica in", verduidelijkte een vermoeide Beke na een hele nacht onderhandelen. "Bovendien is het geen zaak van posten, vooral de inhoud is belangrijk. Wie op welke post zit, is voor ons van ondergeschikt belang."

Makkelijker zonder premier?

Of wilde CD&V dat premierschap misschien gewoon niet? Zonder premier is het immers makkelijker om binnen de regering en naar de buitenwereld de eigen partijlijn in de verf te zetten. "Het is zowel een strategisch voordeel om de premier te hebben als om hem niet te hebben", reageerde Beke daarop. "Het is duidelijk dat je niet op dezelfde manier kan wegen als je niet de grootste bent."

Voor Beke is de rol van Peeters alvast allerminst uitgespeeld. Dat Peeters er volgens hem zelf voor koos om Thyssen te steunen en dus het premierschap te lossen, "maakt hem een groot politicus", vindt Beke. "Wat mij betreft heeft hij nog een grote toekomst." Maar eerst is het dus tijd voor inhoud, onderstreepte de CD&V-voorzitter nog.

Toekomst Kris Peeters

Ook Kris Peeters zelf wou over zijn politieke toekomst nog niets kwijt. "Laat ons het erop houden dat ik me de komende dagen en weken zal blijven inzetten voor de onderhandelingen", aldus Peeters. "Ik blijf samen met Charles Michel formateur tot het ontwerp van regeerakkoord is opgesteld."

Volgens politicoloog Carl Devos zou een optie kunnen zijn dat Peeters het voorzitterschap van Beke overneemt zodat Beke vicepremier kan worden. "In het verleden verkondigde Peeters dat hij zijn toekomst zag als premier of als Vlaams minister-president of buiten de politiek. Ik neem aan dat hij deze uitspraak nu niet meer zal herhalen", aldus Devos.

"Dat is geen kwestie van opofferen, CD&V gaat voor de inhoud van het akkoord", reageerde Wouter Beke na een hele nacht onderhandelen. "Wij zijn niet de grootste partij, dus dan moet je ook een beetje weten wat je plaats is." CD&V speelde woensdag hoog spel door in de strijd om de Belgische eurocommissaris plots het premierschap op tafel te gooien. Aanvankelijk werd die zet afgedaan als blufpoker, maar uiteindelijk bleek het de christendemocraten wel degelijk menens. Thyssen mag naar Europa, Peeters wordt geen premier. "De liberale familie is de grootste politieke familie, dus daar zit een zekere logica in", verduidelijkte een vermoeide Beke na een hele nacht onderhandelen. "Bovendien is het geen zaak van posten, vooral de inhoud is belangrijk. Wie op welke post zit, is voor ons van ondergeschikt belang." Of wilde CD&V dat premierschap misschien gewoon niet? Zonder premier is het immers makkelijker om binnen de regering en naar de buitenwereld de eigen partijlijn in de verf te zetten. "Het is zowel een strategisch voordeel om de premier te hebben als om hem niet te hebben", reageerde Beke daarop. "Het is duidelijk dat je niet op dezelfde manier kan wegen als je niet de grootste bent." Voor Beke is de rol van Peeters alvast allerminst uitgespeeld. Dat Peeters er volgens hem zelf voor koos om Thyssen te steunen en dus het premierschap te lossen, "maakt hem een groot politicus", vindt Beke. "Wat mij betreft heeft hij nog een grote toekomst." Maar eerst is het dus tijd voor inhoud, onderstreepte de CD&V-voorzitter nog. Ook Kris Peeters zelf wou over zijn politieke toekomst nog niets kwijt. "Laat ons het erop houden dat ik me de komende dagen en weken zal blijven inzetten voor de onderhandelingen", aldus Peeters. "Ik blijf samen met Charles Michel formateur tot het ontwerp van regeerakkoord is opgesteld."Volgens politicoloog Carl Devos zou een optie kunnen zijn dat Peeters het voorzitterschap van Beke overneemt zodat Beke vicepremier kan worden. "In het verleden verkondigde Peeters dat hij zijn toekomst zag als premier of als Vlaams minister-president of buiten de politiek. Ik neem aan dat hij deze uitspraak nu niet meer zal herhalen", aldus Devos.