Vanochtend horen de zeven hoofdverantwoordelijken voor het Fortisdebacle van de raadkamer wie van hen zich mogelijk voor de rechter zal moeten verantwoorden wegens beleggersbedrog. De ex-Fortis-toppers die voor de rechter zouden moeten verschijnen, riskeren schadeclaims tegen hun persoon.

Vanaf 8u30 brengt Knack.be LIVE verslag uit van wat een erg belangrijke dag kan worden voor de voormalige Fortisbonzen. Er wordt echter aan getwijfeld of morgen al meteen duidelijkheid zal geschapen worden. De procureurs wordt verweten te weinig werk verricht te hebben. Het onderzoek dreigt aldus nog maanden, zoniet jaren, aan te slepen.

Fortis-top scheurt

De toenmalige Fortis-top is ondertussen geen blok meer. Zo verdedigt ex-voorzitter Maurice Lippens zich met het argument dat hij nooit voldoende op de hoogte was van het reilen en zeilen binnen Fortis om beschuldigd te worden. Dat hij daags na een paniekerige e-mail aan CEO Jean-Paul Votron ('Ik heb nog nooit zoveel SCHRIK gehad voor de toekomst van Fortis') op Terzake opriep om 'zo snel als mogelijk' te investeren in Fortis, wijt hij aan het feit dat hij gerustgesteld werd door het management.

Bij dat management, in het bijzonder bij Votron, klinkt dan weer dat enkel werd uitgevoerd wat de raad van bestuur besliste. 'En de voorzitter daarvan is Maurice Lippens.'

De zeven hoofdrolspelers in het Fortis-debacle:

Maurice Lippens, Belga
Maurice Lippens © Belga

Maurice Lippens, de in verdenking gestelde voormalige voorzitter van de raad van bestuur: 'Ik kan niet het meesterbrein geweest zijn achter de grote risico's, want ik heb daar te weinig technische kennis voor.'

Ex-CEO Jean-Paul Votron, Belga
Ex-CEO Jean-Paul Votron © Belga

Jean-Paul Votron is in verdenking gesteld. 'Als CEO ben ik niet meer dan de uitvoerder van de bedrijfsstrategie. Die wordt door de raad van bestuur uitgetekend. De voorzitter daarvan was Maurice Lippens.'

Ex-CEO Herman Verwilst, Belga
Ex-CEO Herman Verwilst © Belga

Herman Verwilst kreeg van de financiële toezichthouder FSMA een boete van 250.000 euro wegens misleidende informatie aan de aandeelhouders. Is in verdenking gesteld.

Filip Dierckx, Belga
Filip Dierckx © Belga

Vandaag voorzitter van Febelfin. Bij BNPP Fortis de nummer twee. In verdenking gesteld.

Ex-CFO Lars Machenil, Belga
Ex-CFO Lars Machenil © Belga

Lars Machenil is in verdenking gesteld. Hij is vandaag CFO bij BNP Paribas.

Ex-CFO Gilbert Mittler, Belga
Ex-CFO Gilbert Mittler © Belga

Gilbert Mittler is in verdenking gesteld. Nu eigenaar van consultantbedrijf Dune Hill International. En volgens De Standaard gedelegeerd bestuurder van P.B. Brussel, het adviesbureau van Jean-Paul Votron.

Reginald De Gols - voormalig adjunct-directeur - is de zevende ex-topman van Fortis die in verdenking werd gesteld.

Vanochtend horen de zeven hoofdverantwoordelijken voor het Fortisdebacle van de raadkamer wie van hen zich mogelijk voor de rechter zal moeten verantwoorden wegens beleggersbedrog. De ex-Fortis-toppers die voor de rechter zouden moeten verschijnen, riskeren schadeclaims tegen hun persoon. Vanaf 8u30 brengt Knack.be LIVE verslag uit van wat een erg belangrijke dag kan worden voor de voormalige Fortisbonzen. Er wordt echter aan getwijfeld of morgen al meteen duidelijkheid zal geschapen worden. De procureurs wordt verweten te weinig werk verricht te hebben. Het onderzoek dreigt aldus nog maanden, zoniet jaren, aan te slepen.De toenmalige Fortis-top is ondertussen geen blok meer. Zo verdedigt ex-voorzitter Maurice Lippens zich met het argument dat hij nooit voldoende op de hoogte was van het reilen en zeilen binnen Fortis om beschuldigd te worden. Dat hij daags na een paniekerige e-mail aan CEO Jean-Paul Votron ('Ik heb nog nooit zoveel SCHRIK gehad voor de toekomst van Fortis') op Terzake opriep om 'zo snel als mogelijk' te investeren in Fortis, wijt hij aan het feit dat hij gerustgesteld werd door het management. Bij dat management, in het bijzonder bij Votron, klinkt dan weer dat enkel werd uitgevoerd wat de raad van bestuur besliste. 'En de voorzitter daarvan is Maurice Lippens.'Reginald De Gols - voormalig adjunct-directeur - is de zevende ex-topman van Fortis die in verdenking werd gesteld.