'De vluchtelingenstroom is een feit, op deze manier willen we de sociale zekerheid voor alle Belgen blijven garanderen', zegt Sarah Smeyers in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In verhouding

In het wetsvoorstel staat dat er enkel volledig kindergeld wordt toegekend aan wie minstens vier van de laatste tien jaar in België gewoond heeft. Concreet stelt N-VA voor dat je na 1 jaar wettelijk verblijf in ons land recht hebt op 25 procent van het kindergeld. Na twee jaar wordt dat 50 procent, na drie jaar 75 procent en pas na vier jaar 100 procent.

'Dan is wat je hebt bijgedragen in verhouding met wat wordt uitgekeerd', zegt Smeyers. Toch hoef je volgens haar voorstel niet gewerkt te hebben om in aanmerking te komen.

De nieuwe regel zou niet alleen voor asielzoekers gelden, maar voor alle Belgen. De partij maakt zich sterk dat hij daarom niet in strijd is met de Conventie van Genève.

Federaal

Opmerkelijk is ook dat het wetsvoorstel federaal wordt ingediend, terwijl kinderbijslag een regionale bevoegdheid is.

'Ik was niet bij de bedisseling over de zesde staatshervorming,' reageerde Smeyers op Radio 1. 'Migratie is geen regionaal, maar een federaal thema.'

Lees ook: Kinderbijslagfondsen luiden alarmbel

Denemarken

Het voorstel is geïnspireerd op Denemarken, waar eerder ook al Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten naar verwees. 'Daar moeten migranten eerst een aantal jaren in het land hebben gewoond vooraleer ze kindergeld kunnen krijgen. Dat is een piste die de moeite waard is om te bestuderen. Iedereen die uit Syrië komt zomaar erkennen en OCMW-steun en kindergeld geven, is een fout signaal,' zei ze enkele weken geleden.

Ze reageerde via Twitter op het voorstel van Smeyers:

CD&V reageert voorlopig niet

CD&V, naast N-VA en Open VLD de derde coalitiepartner in de regering, reageert voorlopig niet op het voorstel. 'Wij vergaderen later vandaag en voorlopig gaan we daar nog niet op reageren. Het kan dat we later vandaag nog een officiële reactie doen,' zegt woordvoerder Steffen Van Roosbroeck aan Knack.be.

Kritiek

Het Netwerk Tegen Armoede heeft kritiek op het voorstel. 'Kinderbijslag is een onvoorwaardelijk recht van elk kind en het is een belangrijk instrument tegen kinderarmoede. Het voorstel van N-VA lijkt ons daar niet in te passen', zegt Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator van het Netwerk Tegen Armoede, aan Belga. 'De kinderarmoede in Vlaanderen is al zo hoog. We moeten vermijden dat mensen in die cirkel van armoede terechtkomen. Het gaat om mensen voor wie steun van in het begin net zo belangrijk is'.

SP.A-politica Freya Van den Bossche is niet te spreken over het voorstel van N-VA. 'Goedkoop scoren op de kap van de vluchtelingen', zegt Van den Bossche in een reactie aan Belga. 'Minder dan één tiende van een procent van de kinderbijslag gaat naar vluchtelingen. Om onze sociale zekerheid te 'redden', zoals N-VA het voorstelt, is dit dus helmaal niet nodig. Integendeel, wat N-VA doet is de sociale zekerheid uithollen onder het mom van de vluchtelingencrisis', aldus Van den Bossche.

Van den Bossche vreest ook dat het voorstel van N-VA een stap verder gaat. '"Eerst vier jaar bijdragen, dan pas ontvangen", is het devies. Dat kan dus evengoed betekenen dat kinderen van iemand die vier jaar werkloos is ook geen kindergeld meer krijgen. Of het kind van een 18-jarige mama, die nog niet gewerkt heeft. En als het dat niet betekent, mogen we dan concluderen dat het kind van een vluchteling voor N-VA minder rechten heeft dan een ander kind?'.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt spreekt van een 'gevaarlijk' voorstel. 'Kinderbijslag is niet alleen een recht van elk kind, het is broodnodig en geeft kinderen een leefbare toekomst. Vluchtelingen hebben op hun vlucht al veel obstakels tegen gekomen. Nog extra barrières opwerpen duwt kinderen en gezinnen bewust in financiële problemen.

Volgens De Vriendt bemoeilijken de uitspraken van N-VA en eerder ook van Open Vld de integratie van erkende oorlogsvluchtelingen. 'Het voorstel heeft geen politieke meerderheid en zal een snelle dood sterven, maar de woorden en het discours berokkenen meer blijvende schade', zegt hij.

De Vriendt vindt ook dat de N-VA aan 'paniekzaaierij' doet door de vluchtelingencrisis af te schilderen als een bedreiging voor onze sociale zekerheid. Hij verwijst naar de berekening in verband met de kinderbijslag: de kost van de kinderbijslag voor erkende vluchtelingen in ons land bedraagt 6 miljoen euro op een totaal van 6 miljard. 'In andere woorden, de impact op onze sociale zekerheid blijft voorlopig beperkt tot 0,1 procent. De overige 99,90 procent of 6 miljard euro gaat niet naar vluchtelingen. Dit anders voorstellen, is dus niet minder dan paniekzaaierij.' (Belga/KVDA)

'De vluchtelingenstroom is een feit, op deze manier willen we de sociale zekerheid voor alle Belgen blijven garanderen', zegt Sarah Smeyers in De Morgen en Het Laatste Nieuws.In het wetsvoorstel staat dat er enkel volledig kindergeld wordt toegekend aan wie minstens vier van de laatste tien jaar in België gewoond heeft. Concreet stelt N-VA voor dat je na 1 jaar wettelijk verblijf in ons land recht hebt op 25 procent van het kindergeld. Na twee jaar wordt dat 50 procent, na drie jaar 75 procent en pas na vier jaar 100 procent. 'Dan is wat je hebt bijgedragen in verhouding met wat wordt uitgekeerd', zegt Smeyers. Toch hoef je volgens haar voorstel niet gewerkt te hebben om in aanmerking te komen. De nieuwe regel zou niet alleen voor asielzoekers gelden, maar voor alle Belgen. De partij maakt zich sterk dat hij daarom niet in strijd is met de Conventie van Genève. Opmerkelijk is ook dat het wetsvoorstel federaal wordt ingediend, terwijl kinderbijslag een regionale bevoegdheid is. 'Ik was niet bij de bedisseling over de zesde staatshervorming,' reageerde Smeyers op Radio 1. 'Migratie is geen regionaal, maar een federaal thema.'Lees ook: Kinderbijslagfondsen luiden alarmbelHet voorstel is geïnspireerd op Denemarken, waar eerder ook al Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten naar verwees. 'Daar moeten migranten eerst een aantal jaren in het land hebben gewoond vooraleer ze kindergeld kunnen krijgen. Dat is een piste die de moeite waard is om te bestuderen. Iedereen die uit Syrië komt zomaar erkennen en OCMW-steun en kindergeld geven, is een fout signaal,' zei ze enkele weken geleden.Ze reageerde via Twitter op het voorstel van Smeyers:CD&V, naast N-VA en Open VLD de derde coalitiepartner in de regering, reageert voorlopig niet op het voorstel. 'Wij vergaderen later vandaag en voorlopig gaan we daar nog niet op reageren. Het kan dat we later vandaag nog een officiële reactie doen,' zegt woordvoerder Steffen Van Roosbroeck aan Knack.be.