Wat deed Bart De Wever op crisisvergadering na aanslagen?

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR). © BelgaImage

N-VA-voorzitter Bart De Wever was aanwezig op een crisisvergadering op 23 maart, onmiddellijk na de aanslagen dus, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Bij Ecolo en Groen heeft men alvast vragen daarbij.

Aanleiding van de vergadering – waar de top van de politie aanwezig was – was de foute communicatie tussen Turkije en België over de arrestatie in juni 2015 van Ibrahim El Bakraoui, één van de latere daders van de aanslagen.

De aanwezigheid van de N-VA-voorzitter berust op toeval, luidt het bij het kabinet van minister Jambon. Er was die dag ook de wekelijkse werkvergadering van de federale N-VA-ministers en de partijvoorzitter.

‘Niet normaal’

Nog volgens het kabinet zou de minister, ook al is het ongebruikelijk, Bart De Wever hebben uitgenodigd op de vergadering toen hij aanvoelde dat hij mogelijk ontslag moest nemen. Een ontslag dat door de premier werd geweigerd.

De woordvoerder van De Wever beaamt dat. Daar vindt men dat er niets onregelmatigs is gebeurd. Volgens De Wevers woordvoerder waren N-VA-ministers bezig aan een wekelijkse vergadering. “Die begon niet als een crisisvergadering, maar ze is door omstandigheden daar wel naar geëvolueerd. Op een bepaald moment in die nacht is de politietop gekomen. De minister moest op dat moment een politiek oordeel vellen of hij ontslag moest nemen. Daarom kwam de voorzitter erbij”, klinkt het. “Dat was een politieke kwestie en het ging puur daarover.”

Bij Ecolo en Groen heeft men alvast vragen bij de aanwezigheid van de N-VA-voorzitter op het crsisoverleg. “Het is niet normaal en roept vragen op”, aldus Kamerlid Gilles Vanden Burre (Ecolo).

‘Vele contacten her en der’

In De Zevende Dag gaf N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover toe dat het “ongewoon” zou zijn mocht zijn partijvoorzitter formeel zou zijn aangeschoven aan de regeringstafel, al merkte hij op zich te kunnen voorstellen dat er in de nasleep van de aanslagen “vele contacten her en der zijn geweest”.

Premier Michel wenst geen commentaar te geven. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content