Waarom CD&V en Open VLD zich donderdag niet zullen verzetten tegen het PVDA-amendement

Peter Mertens © belga
James Groenemans
James Groenemans SEO specialist

Donderdag keurt de Kamer naar alle waarschijnlijkheid de noodbegroting goed – mét het PVDA-amendement. Maar er zijn openlijke twijfels dat de PVDA-tekst ooit zal worden omgezet in concreet beleid. Peter Mertens (PVDA) beraadt zich over nieuwe acties.

De partijen van de minderheidsregering zullen donderdag de voorlopige twaalfden, de noodbegroting voor november en december, gewoon goedkeuren. Dat zeggen fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) en Egbert Lachaert (Open VLD).

Ze zijn dus niet van plan om het PVDA-amendement, dat vorige week tot hun verbazing werd goedgekeurd, te omzeilen. Die extra uitgaven voor de zorg – 67 miljoen euro op tweemaandelijkse basis – kregen groen licht van PVDA, Groen, Ecolo, SP.A, PS en Vlaams Belang. De regeringspartijen reageerden verbolgen. Verherstraeten beschreef de stemming als ‘spelen met vuur’.

De twee Vlaamse regeringspartijen blijven bij hun punt, maar willen de boel niet nog meer laten verhitten. Daarnaast willen ze het land behoeden voor een shutdown, waarbij sommige overheidsprocessen stil komen te vallen als gevolg van een niet-goedkeuring.

Maar de gelatenheid heeft ook te maken met de concrete omzetting van het PVDA-amendement. Daar zou namelijk niets van in huis komen. ‘Er komt extra krediet, maar geen beleid’, aldus Lachaert.

Of je moest de middelen gebruiken om vliegtuigen in te huren om personeel uit het buitenland te laten overvliegen. Ik vraag me af of ze daarvoor staan te springen bij het Vlaams Belang.

Egbert Lachaert (Open VLD)

Enerzijds heeft dat te maken met de concrete problemen in de zorg. Zo is er een tekort aan verplegend personeel. ‘Maar het echte probleem is dat er geen personeel te vinden is. Dan zal extra geld niet helpen. Of je moest de middelen gebruiken om vliegtuigen in te huren om personeel uit het buitenland te laten overvliegen. Ik vraag me af of ze daarvoor staan te springen bij het Vlaams Belang’, zegt Lachaert.

Anderzijds blijft het amendement ook politiek ‘dode letter’, aldus de Open VLD’er. Zo moet bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) bijvoorbeeld een koninklijk besluit (KB) opstellen om het amendement om te zetten naar de praktijk. ‘Maar dat KB ligt niet op tafel.’ Het is bovendien niet gemakkelijk voor het parlement om zo’n KB te laten opstellen of aanpassen, klinkt het nog.

PVDA-voorzitter Peter Mertens reageert not amused. ‘Ik hoor ook in de wandelgangen dat er geen concrete omzetting zou komen’, zegt hij. ‘Maar als de minderheidsregering de begroting naar het rijk van de symboliek wil sturen, dan moet ze niet schrikken als we nog initiatieven nemen. Het is niet de schuld van het parlement dat er nog geen volwaardige regering is.’ Mertens belooft tegen donderdag een concreet initiatief in de Kamer.

Voor Verherstraeten is het overduidelijk: er is dringend een regering nodig met volheid van bevoegdheid. ‘De regeringsonderhandelingen mogen niet doorgaan tot sint-juttemis. De hoofdactoren moeten dringend over de inhoud samenzitten en knopen doorhakken.’

Partner Content