Vrouwen sneller aan de macht in Nationale Bank

Nationale Bank van België © Belga

Tegen 2020, en dus niet tegen 2023 – zoals zijn voorganger voorstelde – moet de top van de Nationale Bank voor één derde uit vrouwen bestaan.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft een wetsvoorstel klaar, dat hij nog deze legislatuur wil goedgekeurd krijgen. Dat meldt Het Laatste Nieuws vrijdag.

Na de heisa over de aanstelling van CD&V-politicus Steven Vanackere als directeur bij de Nationale Bank, waarmee ook de laatste vrouw zou verdwijnen uit het directiecomité, kwam toenmalig financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) met een uitgebreid plan om de bankentop te vervrouwelijken, af te slanken en te moderniseren.

Maar toen struikelde de regering. Zijn opvolger Alexander De Croo (Open Vld) wil nog werk maken van het plan, in afgeslankte vorm. Net als Van Overtveldt wil De Croo het tienkoppige College van Censoren afschaffen, een aanzienlijke besparing. Hun controlerende taken zullen worden overgenomen door de Regentenraad, dat wel vier extra leden krijgt.

Beiden wilden ook dat de Regentenraad (tien regenten, onder wie één vrouw; en zes directeurs, allen mannen) voor minstens één derde uit vrouwen zou bestaan, zoals dat ook geldt in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Maar hun timing verschilt dus.

Van Overtveldt (N-VA) schiet voorstel van De Croo af

Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) schiet met scherp op het voorstel van zijn opvolger Alexander De Croo (Open Vld) over de verhoging van het aantal vrouwen aan de top van de Nationale Bank.

‘Wij wilden meer vrouwen en een vermindering van het totaal aantal mandaten in de Nationale Bank. VLD wil gewoon nog meer postjes… en die van de vakbonden veilig stellen’, aldus een tweet van Van Overtveldt. Minister De Croo stelt voor dat de top van de Nationale Bank tegen 2020 voor minstens een derde uit vrouwen bestaat.

Ook Van Overtveldt had daar een plan voor klaar – tegen 2023 – maar dat bleef steken door de val van de regering. In beide voorstellen verdwijnt het tienkoppige College van Censoren, en krijgt de Regentenraad een meer controlerende functie.

In de versie De Croo zou die Raad vier extra leden krijgen, en moet die uitbreiding het mogelijk maken vanaf mei 2020 minstens aan een derde vrouwen te komen. Het Auditcomité wordt in de Regentenraad geïntegreerd. Met de vereenvoudiging van het aantal structuren wordt het aantal leden verminderd van 26 naar 20. In de plannen van Van Overtveldt was sprake van een daling van 26 naar 14.

Partner Content