De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft dinsdag geen asielzoekers moeten weigeren, zoals maandag het geval was. Dat zegt woordvoerder Geert De Vulder.

De voorbije weken was er op maandag, na het weekend, steeds een piek van het aantal asielaanvragen. Omdat de wachtzaal van DVZ slechts plaats biedt aan 250 personen, moesten tientallen asielzoekers telkens een dag wachten om hun asielaanvraag in te dienen. Ze moesten dus ook een dag langer wachten op opvang (bed, bad, brood). In de praktijk kwam het erop neer dat asielzoekers een nacht op straat moesten doorbrengen. DVZ gaf wel steeds voorrang aan vrouwen en kinderen.

260 nieuwe aanvragen

Ook vorige maandag kregen vijftig asielzoekers de boodschap dinsdag terug te keren. Maar door het hoge aantal asielaanvragen van de voorbije weken bestond de kans dat ook dinsdag nog asielzoekers geweigerd zouden moeten worden.

DVZ stak dinsdag een tandje bij om toch niemand weg te moeten sturen. 'We hebben 260 nieuwe aanvragen geregistreerd', zegt De Vulder. 'Dat is net iets meer dan onze infrastructuur toelaat. Het gaat om een vijftigtal asielzoekers die maandag geweigerd zijn, plus meer dan 200 andere asielzoekers. Dat blijft ontzettend veel.'

Hoewel dat in normale omstandigheden hoogst uitzonderlijk is, sluit DVZ niet uit dat de komende dagen opnieuw de maximumcapaciteit overschreden wordt. Een meerderheid van de asielzoekers kwam dinsdag uit Irak en Syrië.

Duitsland

Asielaanvragen EU in 2014, Eurostat
Asielaanvragen EU in 2014 © Eurostat

Ook in de buurlanden blijft het aantal aanvragen van asielzoekers stijgen. Duitsland bereidt zich voor op een herziening naar boven van het aantal dit jaar. Er wordt geschat dat het aantal in 2015 kan oplopen tot 750.000 mensen. Dat schrijft Handelsblatt op basis van regeringsbronnen. Voor dit jaar waren initieel ongeveer 300.000 asielzoekers voorzien, een getal dat in de loop van het jaar al naar 450.000 werd bijgespijkerd.

Uit statistieken van Eurostat van 2014 blijkt dat Duitsland op zijn eentje goed was voor de opvang van bijna eenderde (32,4 procent) van de in de EU aangekomen asielzoekers.

Nederland

De Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff, liet weten dat er in Nederland elke week ruim 1.700 asielzoekers bijkomen. De meeste asielzoekers komen uit Syrië en Eritrea. Daarnaast komen ook veel Syriërs naar Nederland om zich bij hun familie te voegen die inmiddels een verblijfsvergunning heeft. Om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, krijgt de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) er honderd man bij. In juni kreeg de IND ook al bijkomend personeel. (Belga/AVE)

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft dinsdag geen asielzoekers moeten weigeren, zoals maandag het geval was. Dat zegt woordvoerder Geert De Vulder.De voorbije weken was er op maandag, na het weekend, steeds een piek van het aantal asielaanvragen. Omdat de wachtzaal van DVZ slechts plaats biedt aan 250 personen, moesten tientallen asielzoekers telkens een dag wachten om hun asielaanvraag in te dienen. Ze moesten dus ook een dag langer wachten op opvang (bed, bad, brood). In de praktijk kwam het erop neer dat asielzoekers een nacht op straat moesten doorbrengen. DVZ gaf wel steeds voorrang aan vrouwen en kinderen.Ook vorige maandag kregen vijftig asielzoekers de boodschap dinsdag terug te keren. Maar door het hoge aantal asielaanvragen van de voorbije weken bestond de kans dat ook dinsdag nog asielzoekers geweigerd zouden moeten worden.DVZ stak dinsdag een tandje bij om toch niemand weg te moeten sturen. 'We hebben 260 nieuwe aanvragen geregistreerd', zegt De Vulder. 'Dat is net iets meer dan onze infrastructuur toelaat. Het gaat om een vijftigtal asielzoekers die maandag geweigerd zijn, plus meer dan 200 andere asielzoekers. Dat blijft ontzettend veel.'Hoewel dat in normale omstandigheden hoogst uitzonderlijk is, sluit DVZ niet uit dat de komende dagen opnieuw de maximumcapaciteit overschreden wordt. Een meerderheid van de asielzoekers kwam dinsdag uit Irak en Syrië. Ook in de buurlanden blijft het aantal aanvragen van asielzoekers stijgen. Duitsland bereidt zich voor op een herziening naar boven van het aantal dit jaar. Er wordt geschat dat het aantal in 2015 kan oplopen tot 750.000 mensen. Dat schrijft Handelsblatt op basis van regeringsbronnen. Voor dit jaar waren initieel ongeveer 300.000 asielzoekers voorzien, een getal dat in de loop van het jaar al naar 450.000 werd bijgespijkerd. Uit statistieken van Eurostat van 2014 blijkt dat Duitsland op zijn eentje goed was voor de opvang van bijna eenderde (32,4 procent) van de in de EU aangekomen asielzoekers. De Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff, liet weten dat er in Nederland elke week ruim 1.700 asielzoekers bijkomen. De meeste asielzoekers komen uit Syrië en Eritrea. Daarnaast komen ook veel Syriërs naar Nederland om zich bij hun familie te voegen die inmiddels een verblijfsvergunning heeft. Om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, krijgt de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) er honderd man bij. In juni kreeg de IND ook al bijkomend personeel. (Belga/AVE)