‘Geen mirakeloplossing’: herbekijk de persconferentie na het Overlegcomité over de energiecrisis

Premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie na het Overlegcomité over de energiecrisis. © Belga

De federale regering wil de overwinsten in de energiesector afromen om een solidariteitsfonds te spijzen. Dat zei eerste minister Alexander De Croo woensdag na afloop van het Overlegcomité.

‘Er bestaat vandaag al zoiets als de nucleaire rente, we zullen proberen dat uit te breiden naar de andere bedrijven in de sector die momenteel overwinsten boeken’, zei De Croo.

Daarnaast besloot de regering ook om de verlaging van de BTW op gas en elektriciteit en de verlaging van de accijnzen op motorbrandstoffen te verlengen tot eind maart.

Met de banken zal worden bekeken hoe mensen uitstel kunnen krijgen voor de afbetaling van hun hypotheek. ‘Want we zien vandaag al dat sommige mensen meer betalen voor energie dan voor hun hypotheek’, zei De Croo.

Met de banken zal ook worden overlegd om meer fondsen vrij te maken voor energetische renovaties.

De komende dagen zal De Croo samen met de minister-presidenten overleggen met de bedrijven over de maatregelen die zij nodig vinden. In ruil wordt hen wel gevraagd om minder energie te gaan gebruiken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content