Dat heeft het Rode Kruis in samenspraak met de overheid beslist, nadat bleek dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de registratie onder controle krijgt.

Het Rode Kruis opende op 1 oktober op vraag van de regering de preopvang WTCIII site B in verschillende fases, goed voor de tijdelijke opvang van 500 extra asielzoekers die zich wegens een capaciteitsgebrek bij de Dienst Vreemdelingenzaken niet meteen konden registreren.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) meldde maandag echter dat de DVZ de achterstand bijna heeft weggewerkt, waardoor vanaf maandag mogelijk alle nieuwkomers meteen geregistreerd zullen kunnen worden. Vanaf die dag gaan daarom de vier bewonersverdiepingen van site B een voor een als "bufferopvang" open. Daar worden asielzoekers opgevangen van wie de asielprocedure opgestart is, in afwachting van een doorstroming naar een opvangcentrum, noodopvangcentrum of noodopvangkamp. Het gaat om een kort verblijf dat maximum enkele dagen duurt.

Herbekeken

"Tegen eind volgende week kunnen 250 personen terecht in deze flexibele bufferopvang", aldus het Rode Kruis. "Dan zal de situatie opnieuw herbekeken worden." Site A blijft in de huidige hoedanigheid als preopvang dienen. Als de capaciteit van de preopvang van site A door een abnormaal hoge toevloed van asielzoekers niet zou volstaan, dan wordt een deel van de bufferopvang van site B opnieuw omgezet in preopvang. Aan de personeelsbezetting en de praktische inrichting van beide opvangplekken wijzigt niets.

(Belga/RR)

Dat heeft het Rode Kruis in samenspraak met de overheid beslist, nadat bleek dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de registratie onder controle krijgt. Het Rode Kruis opende op 1 oktober op vraag van de regering de preopvang WTCIII site B in verschillende fases, goed voor de tijdelijke opvang van 500 extra asielzoekers die zich wegens een capaciteitsgebrek bij de Dienst Vreemdelingenzaken niet meteen konden registreren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) meldde maandag echter dat de DVZ de achterstand bijna heeft weggewerkt, waardoor vanaf maandag mogelijk alle nieuwkomers meteen geregistreerd zullen kunnen worden. Vanaf die dag gaan daarom de vier bewonersverdiepingen van site B een voor een als "bufferopvang" open. Daar worden asielzoekers opgevangen van wie de asielprocedure opgestart is, in afwachting van een doorstroming naar een opvangcentrum, noodopvangcentrum of noodopvangkamp. Het gaat om een kort verblijf dat maximum enkele dagen duurt. "Tegen eind volgende week kunnen 250 personen terecht in deze flexibele bufferopvang", aldus het Rode Kruis. "Dan zal de situatie opnieuw herbekeken worden." Site A blijft in de huidige hoedanigheid als preopvang dienen. Als de capaciteit van de preopvang van site A door een abnormaal hoge toevloed van asielzoekers niet zou volstaan, dan wordt een deel van de bufferopvang van site B opnieuw omgezet in preopvang. Aan de personeelsbezetting en de praktische inrichting van beide opvangplekken wijzigt niets.(Belga/RR)