Vlaamse topwetenschapper treedt toe tot club van Einstein en Darwin

(Archiefbeeld) Baron Peter Carmeliet met zijn echtgenote bij Koning Filip in 2016. © Belga

De Vlaamse topwetenschapper Peter Carmeliet is vrijdag in de VS gelauwerd als lid van de American Academy of Arts & Sciences. Amper een 20-tal Belgen deden hem dat al voor.

Peter Carmeliet is professor aan de KU Leuven en ook verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Hij is wereldtop in het onderzoek naar de groei van bloedvaten, en op die manier cruciaal voor onderzoek naar kankerbehandelingen.

Carmeliet – die eerder al de titel van baron kreeg – werd in 2021 opgenomen in de American Academy of Arts & Sciences, maar door de coronapandemie kon hij pas dit jaar officieel worden gelauwerd. Dat gebeurde vrijdag in Boston, tijdens de economische missie die er de voorbije week doorging.

Carmeliet is vandaag nog actief in ons land, maar dat verandert binnenkort. De wetenschapper moet noodgedwongen met zijn labo verhuizen naar Denemarken, omdat zijn pensioenleeftijd nadert en hij dan in België niet meer aan de slag kan blijven. De professor verwees er even naar in zijn toespraak. De erkenning spoort hem aan om zijn werk voort te zetten, los van pensioenbeperkingen, klonk het in zijn speech.

Partner Content