Vlaamse regering creëert ruim 600 extra plaatsen in buitengewoon onderwijs

Ben Weyts (N-VA). © Getty

De Vlaamse regering gaat op korte termijn ruim 600 extra plaatsen creëren in het buitengewoon onderwijs, onder meer door de opstart van nieuwe scholen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekendgemaakt in een persbericht.

Omdat de vraag naar buitengewoon onderwijs stijgt, maakte de Vlaamse regering onlangs al geld vrij voor zowat 1.000 extra plaatsen. Ook is de drempel om een school voor buitengewoon onderwijs op te starten de voorbije jaren gedaald, wat resulteerde in een capaciteitsstijging van 47.000 naar 52.000 plaatsen. 

De Vlaamse regering heeft nu op voordracht van minister Weyts groen licht gegeven voor de opstart van dertien nieuwe scholen buitengewoon onderwijs, die vanaf volgend schooljaar leerlingen mogen verwelkomen. Er komt ook extra aanbod in bestaande scholen. Concreet zijn er twaalf scholen die vanaf september een extra doelgroep kunnen verwelkomen, bovenop hun huidige aanbod. Samen goed voor al zeker 625 extra plaatsen op relatief korte termijn. 

De nieuwe scholen buitengewoon onderwijs komen onder meer in Bierbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Antwerpen, Berchem, Oostende, Dentergem, Sint-Kruis-Brugge, Beringen, Lommel, Leopoldsburg en Aalst. In Huldenberg, Hoegaarden, Opwijk, Zoutleeuw, Kortrijk, Poperinge, Sint-Andries, Aalst, Nazareth, Buggenhout en Genk mogen bestaande scholen buitengewoon onderwijs hun aanbod dan weer uitbreiden. 

Partner Content