‘Vlaamse meerderheid in federale regering is niet nodig’ (Vincent Van Quickenborne)

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) © BELGA

De volgende federale regering moet niet noodzakelijk een meerderheid hebben aan Vlaamse kant, vindt Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘Een goed akkoord is veel belangrijker.’

Voor Open VLD’er Vincent Van Quickenborne is het niet noodzakelijk dat de volgende federale regering een meerderheid heeft aan Vlaamse kant. Dat zegt hij in de krant De Zondag. “Een belastingverlaging en een fiscale vereenvoudiging, dat zijn onze voorwaarden”, aldus de voormalige vicepremier en huidig burgemeester van Kortrijk.

De regering Di Rupo, waar Open VLD deel van uitmaakt, heeft geen meerderheid onder de Vlaamse Kamerleden. Zo’n meerderheid is voor Van Quickenborne geen vereiste voor de toekomstige regering.

“Ik vind dat niet nodig. Het belangrijkste is een meerderheid in het parlement: dat kan een Vlaamse meerderheid met een Franstalige minderheid zijn, of omgekeerd, of een meerderheid aan zowel Vlaamse als Franstalige kant”, aldus De West-Vlaming die voor de Vlaamse liberalen de Kamerlijst zal trekken in zijn provincie.

‘Goed akkoord is belangrijker’

“Veel belangrijker is een goed akkoord over fundamentele hervormingen”, klinkt het. “De fiscaliteit is vandaag zo ingewikkeld dat niemand nog zijn belastingbrief kan invullen. Dat moet anders. En ten tweede kan het niet dat mensen meer dan de helft van hun inkomen moeten afstaan aan de staat. Die twee principes moeten in het regeerakkoord staan, anders doen wij niet mee. Of dat nu wel of niet met een Vlaamse meerderheid is, dat is daaraan ondergeschikt.”

Van Quickenborne zegt nog geen minister ambities te hebben. na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 verliet de toenmalige vicepremier en minister van Pensioenen de regering om burgemeester in Kortrijk te worden. “Neen, ik ben niet beschikbaar zolang ik burgemeester ben. Ik hou me aan mijn woord.”

Partijgenoten Alexander De Croo en Jean-Jacques De Gucht pleitten eerder al voor symmetrische regeringen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content