Vlamingen kunnen via een tijdelijke fiscale amnestie ontdoken erf- en registratiebelastingen tegen een gunsttarief regulariseren. Dat geld gebruikte voormalig Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) om de verlaging van de tarieven van de Vlaamse erfbelasting te financieren.

Al bij de start van de hervorming trok de Inspectie van Financiën aan de alarmbel over de financiering. De begrotingswaakhond vond de opbrengsten uit zwart geld onvoldoende zeker.

Nu blijken de inkomsten van die Vlaamse fiscale amnestie inderdaad slechts een fractie te zijn van waar de Vlaamse regering op hoopte. Dat toont de meerjarenraming van de Vlaamse administratie aan. Die is aan Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) bezorgd ter voorbereiding van de Vlaams regeringsonderhandelingen.

De administratie heeft de geraamde opbrengsten van de regularisatie fors naar beneden bijgesteld. In 2019 en 2020 wordt nog maar met 15 miljoen euro in plaats van met 75 miljoen rekening gehouden. In 2021 wordt nog slechts op 7,5 miljoen euro gerekend.

Gewezen Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A) reageert niet verrast op de tegenvallende opbrengsten. 'Wie, behalve gewezen minister van Financiën Bart Tommelein zelf, kan verbaasd zijn dat de Vlaamse fiscale regularisatie een flop is geworden? Opeenvolgende rapporteringen toonden dit zwart op wit aan', aldus Vandenbroucke. 'Als oppositie hebben we hiervoor gewaarschuwd. Nog erger is dat Tommelein de onbestaande inkomsten dacht te kunnen aanwenden om een verlaging van de erfbelasting te financieren. Resultaat is een gat in de Vlaamse begroting. Het fiscale beleid van de gewezen regering Bourgeois zakt hiermee als een kaartenhuis in elkaar.'

Vlamingen kunnen via een tijdelijke fiscale amnestie ontdoken erf- en registratiebelastingen tegen een gunsttarief regulariseren. Dat geld gebruikte voormalig Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) om de verlaging van de tarieven van de Vlaamse erfbelasting te financieren. Al bij de start van de hervorming trok de Inspectie van Financiën aan de alarmbel over de financiering. De begrotingswaakhond vond de opbrengsten uit zwart geld onvoldoende zeker. Nu blijken de inkomsten van die Vlaamse fiscale amnestie inderdaad slechts een fractie te zijn van waar de Vlaamse regering op hoopte. Dat toont de meerjarenraming van de Vlaamse administratie aan. Die is aan Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) bezorgd ter voorbereiding van de Vlaams regeringsonderhandelingen. De administratie heeft de geraamde opbrengsten van de regularisatie fors naar beneden bijgesteld. In 2019 en 2020 wordt nog maar met 15 miljoen euro in plaats van met 75 miljoen rekening gehouden. In 2021 wordt nog slechts op 7,5 miljoen euro gerekend. Gewezen Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A) reageert niet verrast op de tegenvallende opbrengsten. 'Wie, behalve gewezen minister van Financiën Bart Tommelein zelf, kan verbaasd zijn dat de Vlaamse fiscale regularisatie een flop is geworden? Opeenvolgende rapporteringen toonden dit zwart op wit aan', aldus Vandenbroucke. 'Als oppositie hebben we hiervoor gewaarschuwd. Nog erger is dat Tommelein de onbestaande inkomsten dacht te kunnen aanwenden om een verlaging van de erfbelasting te financieren. Resultaat is een gat in de Vlaamse begroting. Het fiscale beleid van de gewezen regering Bourgeois zakt hiermee als een kaartenhuis in elkaar.'