'Het is roeien met de riemen die je hebt en die riemen zijn heel kort geworden', verklaarde de vicestafchef Defensie donderdagavond in Terzake op Canvas.

De meest dringende zorg in de getroffen gebieden vandaag is de coördinatie van de voedselbedeling, aldus Thys, en de grote uitdaging de komende weken is iedereen die geen dak meer boven het hoofd heeft voor de herfst onderdak bezorgen.

Er kwam de vorige weken kritiek op de hulpverlening in het gebied. De luitenant-generaal merkt daarbij op dat de omvang van het getroffen gebied dermate groot is dat het wel even duurt vooraleer je dat in kaart kan brengen. Maar hij wees er vooral op dat de logistieke diepgang en mogelijkheden van de civiele bescherming, de brandweer en defensie erg beperkt zijn geworden.

'Veerkracht verloren'

'De erosie van een aantal hulpdiensten is er vandaag en je kan die enkel maar vaststellen', aldus Thys. 'Er zijn keuzes gemaakt in het verleden. Ik begrijp de efficiëntiewinsten, maar in hulpverlening gaat het om effectiviteit. Het gaat om mensen, je moet je doel bereiken. Daarvoor moet je veerkracht inbouwen in je systeem en die hebben we vandaag enigszins verloren.'

'De eerste verdedigingslijn bij zo een ramp is de civiele bescherming en de brandweer. Het personeel en het materieel daarvan is uitgedund. Wij zijn de derde verdedigingslijn, maar onze mogelijkheden zijn ook verminderd. Vroeger hadden wij volledige eenheden voor het herstellen van wegen, maar vandaag is dat heel beperkt geworden. Vroeger konden wij bruggen leggen, nu niet meer.' Ook het aantal bulldozers waarover Defensie beschikt is volgens hem verminderd.

'Het is roeien met de riemen die je hebt en die riemen zijn heel kort geworden', verklaarde de vicestafchef Defensie donderdagavond in Terzake op Canvas.De meest dringende zorg in de getroffen gebieden vandaag is de coördinatie van de voedselbedeling, aldus Thys, en de grote uitdaging de komende weken is iedereen die geen dak meer boven het hoofd heeft voor de herfst onderdak bezorgen. Er kwam de vorige weken kritiek op de hulpverlening in het gebied. De luitenant-generaal merkt daarbij op dat de omvang van het getroffen gebied dermate groot is dat het wel even duurt vooraleer je dat in kaart kan brengen. Maar hij wees er vooral op dat de logistieke diepgang en mogelijkheden van de civiele bescherming, de brandweer en defensie erg beperkt zijn geworden. 'De erosie van een aantal hulpdiensten is er vandaag en je kan die enkel maar vaststellen', aldus Thys. 'Er zijn keuzes gemaakt in het verleden. Ik begrijp de efficiëntiewinsten, maar in hulpverlening gaat het om effectiviteit. Het gaat om mensen, je moet je doel bereiken. Daarvoor moet je veerkracht inbouwen in je systeem en die hebben we vandaag enigszins verloren.' 'De eerste verdedigingslijn bij zo een ramp is de civiele bescherming en de brandweer. Het personeel en het materieel daarvan is uitgedund. Wij zijn de derde verdedigingslijn, maar onze mogelijkheden zijn ook verminderd. Vroeger hadden wij volledige eenheden voor het herstellen van wegen, maar vandaag is dat heel beperkt geworden. Vroeger konden wij bruggen leggen, nu niet meer.' Ook het aantal bulldozers waarover Defensie beschikt is volgens hem verminderd.