Vertraging bij levering twee F-35A gevechtsvliegtuigen omdat ze technisch niet voldoen

Minister van Defensie Dedonder met koning Filip op 21 juli 2023. © Belga

België gaat twee F-35A gevechtstoestellen die eind dit jaar geleverd zouden worden door de Amerikaanse producent Lockheed Martin niet aanvaarden.

Dat bericht VRT NWS dinsdag en het nieuws wordt aan Belga bevestigd door de woordvoerder van minister van Defensie Ludivine Dedonder.

Door problemen bij producent Lockheed Martin zit er vertraging op de invoering van nieuwe software en schermen. Ook de VS weigeren nieuwe opgeleverde F-35 toestellen. Defensie verwacht nu dat de Belgische toestellen met een vertraging van minimum zes maanden zullen opgeleverd worden. Ons land heeft 34 F-35A vliegtuigen aangekocht. De toestellen zijn momenteel in productie en in de komende weken zullen de eerste exemplaren op de eindmontagelijn staan.

‘Op basis van de huidige planning zal de hardware klaar zijn tegen december 2023. De certificatie en kwalificatie van de software en de uiteindelijke oplevering van het vliegtuig hangen af van de resultaten van de testcampagne en worden momenteel ingeschat op het tweede kwartaal van 2024’, aldus Defensie aan VRT NWS. Dat betekent dat ook de opleiding van de Belgische piloten (in de VS) hierdoor later start dan gepland.

Volgens Defensie zou, indien de vertraging tot een aantal maanden beperkt blijft, dit geen impact hebben op de uiteindelijke graduele operationele opbouw. Dat bevestigt ook de woordvoerder van de minister aan Belga.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content