Tijdens de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie stond donderdag 'Resolute Support' op de agenda. NAVO-troepen trainen en adviseren daarvoor de Afghaanse veiligheidsdiensten. 'We hebben een stand van zaken opgesteld over de situatie in Afghanistan', aldus minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). 'Er is een oproep gedaan naar een aantal specifieke zaken, zoals special forces en onderwijs.'

België heeft momenteel een zestigtal troepen ter plaatse. Dat zullen er dus meer worden, maar daarvoor is eerst groen licht van de ministerraad nodig. Die beslissing valt vrijdag, wanneer de ministerraad zich buigt over de operationele plannen van Defensie voor 2018. Vandeput wil vooral een 'slimme bijdrage' leveren. Hij wijst dan op 'specifieke capaciteiten'. Een mogelijke piste kan een verkenningseenheid zijn. 'Het belangrijkste blijft het opleiden van soldaten en veiligheidsdiensten', beklemtoonde de minister echter ook.

Vandeput wees nog op de moeilijke situatie in Afghanistan. Ook met het oog op de verkiezingen die daar volgend jaar plaatsvinden. De NAVO zal die nauwgezet opvolgen. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zit bovendien ook in Afghanistan.

'Zij zijn daar niet wijdverspreid, maar alles wat men doet in Afghanistan, kadert dus eveneens in de strijd tegen terrorisme', aldus nog de minister. In de marge vindt donderdagnamiddag nog een vergadering plaats van de internationale coalitie tegen IS. De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zit die vergadering voor.

Al 27 landen hebben ondertussen toegezegd om bijkomende troepen te leveren voor de NAVO-missie in Afghanistan, Resolute Support. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, donderdag bekendgemaakt na de vergadering met de partners binnen Resolute Support op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. In Afghanistan trainen en adviseren de NAVO-troepen de lokale veiligheidsdiensten.

Tijdens de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie stond donderdag 'Resolute Support' op de agenda. NAVO-troepen trainen en adviseren daarvoor de Afghaanse veiligheidsdiensten. 'We hebben een stand van zaken opgesteld over de situatie in Afghanistan', aldus minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). 'Er is een oproep gedaan naar een aantal specifieke zaken, zoals special forces en onderwijs.' België heeft momenteel een zestigtal troepen ter plaatse. Dat zullen er dus meer worden, maar daarvoor is eerst groen licht van de ministerraad nodig. Die beslissing valt vrijdag, wanneer de ministerraad zich buigt over de operationele plannen van Defensie voor 2018. Vandeput wil vooral een 'slimme bijdrage' leveren. Hij wijst dan op 'specifieke capaciteiten'. Een mogelijke piste kan een verkenningseenheid zijn. 'Het belangrijkste blijft het opleiden van soldaten en veiligheidsdiensten', beklemtoonde de minister echter ook. Vandeput wees nog op de moeilijke situatie in Afghanistan. Ook met het oog op de verkiezingen die daar volgend jaar plaatsvinden. De NAVO zal die nauwgezet opvolgen. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zit bovendien ook in Afghanistan. 'Zij zijn daar niet wijdverspreid, maar alles wat men doet in Afghanistan, kadert dus eveneens in de strijd tegen terrorisme', aldus nog de minister. In de marge vindt donderdagnamiddag nog een vergadering plaats van de internationale coalitie tegen IS. De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zit die vergadering voor. Al 27 landen hebben ondertussen toegezegd om bijkomende troepen te leveren voor de NAVO-missie in Afghanistan, Resolute Support. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, donderdag bekendgemaakt na de vergadering met de partners binnen Resolute Support op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. In Afghanistan trainen en adviseren de NAVO-troepen de lokale veiligheidsdiensten.