Van der Poel wint tweede Helleklassieker na indrukwekkende solo

© Getty

Mathieu van der Poel (Ned/Alpecin-Deceuninck) heeft zondag voor het tweede jaar op rij Parijs-Roubaix (Fra/WorldTour) op zijn naam geschreven. Op net iets minder dan drie minuten van de regerende wereldkampioen sprintte zijn ploegmaat Jasper Philipsen voor het tweede jaar op rij naar de tweede plaats, voor Mads Pedersen en Nils Politt.

Op 59,7 kilometer van de finish plaatste MvdP op de driesterrenstrook van Orchies een verwoestende versnelling. Iedereen moest meteen passen en wat verderop op de vijfsterrenstrook van Mons-en-Pévèle was zijn bonus al opgelopen tot zowat anderhalve minuut op het achtervolgende peloton. Van der Poel hield stand tot de finish en zette zo de langste solo in de Helleklassieker neer sinds Andrei Tchmil dertig jaar geleden in Roubaix won na een solo van 62 kilometer, na een heroïsch duel met Johan Museeuw. 

Van der Poel is de elfde renner ooit die de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in dezelfde week kan winnen. De Nederlander was vorige zondag voor de derde keer de beste in Vlaanderens Mooiste. Tom Boonen (2005 en 2012) en Fabian Cancellara (2010 en 2013) zijn de enigen die er twee keer in slaagden. Na Rik Van Looy in 1962 is hij de tweede renner ooit die als wereldkampioen zowel Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen kan winnen. 

Zaterdag was Lotte Kopecky al de beste in Parijs-Roubaix Femmes en zo mochten beide wereldkampioenen op het hoogste schavotje op de wielerbaan. Voor het eerst sinds 2016, destijds in de Ronde van Vlaanderen met Peter Sagan en Elisabeth Armitstead (nu Deignan), wist zowel de wereldkampioen bij de mannen als de vrouwen dezelfde klassieker te winnen.

Partner Content