UGent ‘zal einde maken aan bezetting door pro-Palestijnse activisten’ na incidenten

© Belga

De UGent zal een einde maken aan de bezetting door ruim 300 pro-Palestijnse activisten van een universitair gebouw en de omgeving rond het rectoraat. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Dat laat rector Rik Van de Walle weten aan Belga. Vrijdagochtend hebben enkele activisten het rectoraat betreden en trokken ze door bureaus. Daarbij zijn strubbelingen ontstaan met veiligheidsagenten en UGent-personeel.

‘Aan en in het rectoraat zijn we vandaag niet alleen met ernstig vandalisme en grote materiële schade geconfronteerd maar ook met geweld waarvan meerdere UGent-medewerkers het slachtoffer zijn geworden’, zegt rector Rik Van de Walle. Voor de bezetting van het Ufo is nooit toelating gegeven maar ze werd tot voor kort gedoogd. Er werden afspraken gemaakt met de activisten die volgens de rector niet zijn nagekomen. ‘Zoals het garanderen van de veiligheid van studenten, medewerkers en bezoekers. Vandaag is die afspraak manifest geschonden. De grenzen van de redelijkheid en van het legitieme protest zijn hiermee ver overschreden.’

De bezetters verblijven al sinds 6 mei in het Ufo-gebouw in Gent en vragen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De UGent onderhoudt een 20-tal samenwerkingen met Israëlische universiteiten en kennisinstellingen. Eerder werden drie samenwerkingen onder druk van de activisten stopgezet. Maar een algemene academische boycot kwam er niet. De rector ging wel in dialoog met de activisten en liet begaan.

Vrijdag kwam de Gentse politie naar het rectoraat na een oproep van de universiteit. Daarop nam de politie het initiatief om een tiental activisten die het gebouw waren betreden, op te pakken. Ze wilden zich niet identificeren of hadden zich gewelddadig gedragen. De gebouwen van het rectoraat zijn ook beklad. De rector heeft aan de juridische dienst van de universiteit gevraagd om het nodige te doen om de gebouwen te laten ontruimen.

Daarvoor is een gerechtelijk bevel nodig en mogelijk bijstand van een deurwaarder. Noch de UGent, noch de Gentse politie kan vrijdagnamiddag aangeven wanneer de ontruiming op het terrein zal starten. Tot nader order zijn de studenten nog aanwezig in het Ufo-gebouw.

Bestuurlijke aanhoudingen

Bij de eerdere schermutselingen werd één veiligheidsagent verwond. Die UGent-medewerker heeft klacht ingediend. Ook een activist zou lichtgewond zijn geraakt.

De tien activisten die vrijdagvoormiddag het rectoraat van de UGent zijn binnengetreden, zijn volgens de politie bestuurlijk aangehouden op basis van openbare ordeverstoring en weigering van identificatie. Ze verblijven maximaal twaalf uur in de cel. Eén persoon was betrokken bij geweld tegenover vier personen. Behalve de veiligheidsagent gaat het volgens de politie om drie andere personeelsleden. Hij is niet gerechtelijk gearresteerd.

Partner Content