Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV gaf plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs op 4 december een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: 'Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen' en 'Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden'.

De UGent distantieerde zich eerder uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. Rector Rik Van de Walle had aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen. Het voorstel werd daarna voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent, en die adviseerde woensdag om de studentenvereniging voor vier maanden te schorsen. Het Politiek Filosofisch Konvent (PFK), de koepel van studentenverenigingen, besliste donderdagavond al om KVHV te schorsen voor twee maanden.

Het PFK legde ook drie maanden voorwaardelijke schorsing op als het KVHV zich niet distantieert van de uitspraken van Hoeyberghs en de video-opnames van de lezing niet offline haalt. Het bestuurscollege van de Gentse universiteit neemt daar nu akte van. 'Het voltallige bestuurscollege van de UGent veroordeelt de uitspraken die de heer Hoeyberghs deed tijdens de lezing die werd georganiseerd op 4 december 2019 krachtig.

Het bestuurscollege doet dat bovendien unaniem. Hij deed tal van seksistische en racistische uitspraken, die niet anders kunnen worden omschreven dan als zijnde aanstootgevend en walgelijk. Ze gaan vanzelfsprekend flagrant in tegen alles waar de Universiteit Gent voor staat', meldt de UGent in persbericht.

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV gaf plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs op 4 december een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: 'Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen' en 'Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden'. De UGent distantieerde zich eerder uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. Rector Rik Van de Walle had aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen. Het voorstel werd daarna voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent, en die adviseerde woensdag om de studentenvereniging voor vier maanden te schorsen. Het Politiek Filosofisch Konvent (PFK), de koepel van studentenverenigingen, besliste donderdagavond al om KVHV te schorsen voor twee maanden. Het PFK legde ook drie maanden voorwaardelijke schorsing op als het KVHV zich niet distantieert van de uitspraken van Hoeyberghs en de video-opnames van de lezing niet offline haalt. Het bestuurscollege van de Gentse universiteit neemt daar nu akte van. 'Het voltallige bestuurscollege van de UGent veroordeelt de uitspraken die de heer Hoeyberghs deed tijdens de lezing die werd georganiseerd op 4 december 2019 krachtig. Het bestuurscollege doet dat bovendien unaniem. Hij deed tal van seksistische en racistische uitspraken, die niet anders kunnen worden omschreven dan als zijnde aanstootgevend en walgelijk. Ze gaan vanzelfsprekend flagrant in tegen alles waar de Universiteit Gent voor staat', meldt de UGent in persbericht.