Twee kleuterscholen stellen Crevits in gebreke

© BELGA

Twee kleuterscholen dreigen naar de rechter te stappen als Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs (CD&V) niet meer investeert in de kleuterscholen. “Ik ben me bewust van de uitdagingen in het kleuteronderwijs”, reageert de minister.

De directeurs van twee kleuterscholen pikken het niet langer dat ze veel minder geld krijgen dan de lagere scholen. Daarom zetten zij drastische stappen om de Vlaamse minister in gebreke te stellen. “Als de minister niet ingaat op onze eis, dan trekken we naar de rechter”, klinkt het in De Standaard en Het nieuwsblad .

Volgens een van de twee scholen is praktisch onmogelijk om volledig rond te komen zonder de steun van ouders en leerkrachten. Dat terwijl de lagere scholen op meer financiële steun kunnen rekenen van de overheid. Het verschil zou oplopen tot gemiddeld 200 euro per kind. Zo kan het niet verder, klinkt het nu.

Historisch gegroeide scheeftrekking

Die scheeftrekking is historisch gegroeid, verduidelijkt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs in de krant. “Vroeger gingen kleuters veel minder naar school. Daarom kregen de kleuterscholen minder geld, maar dat is nu niet meer de realiteit”, klinkt het. “Bovendien is er de voorbije jaren extra bespaard. Kleuterscholen moeten nu ­beknibbelen op de dingen die hen net kleur en kwaliteit geven.”

De Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen, die de scholen bijstaat in hun klacht, vraagt daarom een volledige gelijkschakeling met het lager onderwijs. Een operatie die 60 miljoen euro kost. ‘Als de minister niet ingaat op onze eis, dan trekken we naar de rechter’, zegt voorzitter Guido Sauwens die benadrukt dat de ingebrekestelling een eerste waarschuwing is.

Hij haalt verschillende studies aan die zijn betoog kracht bijzetten. Onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling concludeerde dat Vlaanderen te weinig investeert in het kleuteronderwijs.

Mocht de zaak voor de rechter komen, dan zal de Werkgroep zich op het gelijkheidsbeginsel in de grondwet beroepen. Vraag is of dat beginsel ook in dit geval van toepassing is, klinkt het bij experts.

Uitdagingen

u0022Dit jaar wordt er 950 euro extra toegekend voor elke anderstalige kleuter, dat is een extra investering van 5 miljoen eurou0022

Dat het kleuteronderwijs anders dan het lager onderwijs wordt gefinancierd, erkent Crevits. Maar de Onderwijsminister haalt aan dat de afgelopen jaren al een aantal belangrijke inhaalbewegingen gebeurd zijn. Zo gingen er in 2012 voor 60 miljoen extra middelen naar het basisonderwijs. “Die kwamen voornamelijk ten goede aan de omkadering van het kleuteronderwijs.”

Crevits wijst er verder op dat door de aangroei in leerlingen de werkingsmiddelen basis- en secundair onderwijs blijven stijgen: in 2017 met 4 miljoen euro. “Ook de middelen die we vrijmaken om extra leraars te betalen blijven stijgen: in het basisonderwijs is dat 80 miljoen. Dit jaar wordt er 950 euro extra toegekend voor elke anderstalige kleuter, dat is een extra investering van 5 miljoen euro.”

Voor wanneer er meer financiële ademruimte zou komen plant Crevits “die prioritair in het basisonderwijs te investeren”. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content