In een brief aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vragen meer dan twintig Europarlementsleden om twee voormalige eigenaars van Ukio Bankas en Troika Dialog sancties op te leggen. Beide banken speelden een sleutelrol in Troika Laundromat, het witwassysteem dat recent door onderzoeksjournalisten van onder andere Knack is onthuld.

Meer dan 650 Belgische bedrijven die goederen en diensten leverden aan voormalige Sovjetlanden zijn jarenlang uitbetaald door schermbedrijven in belastingparadijzen. Ook oud-Rode Duivel Emile Mpenza blijkt opmerkelijke betalingen te hebben gekregen via de Litouwse bank Ukio Bankas die centraal staat in het Troika Laundromat-onderzoek.

De Litouwse bank Ukio Bankas, die centraal staat in de Troika Laundromat, is al meermaals opgedoken in Belgische onderzoeken. Op 'correspondent-bankrekeningen' die ze had bij ING, KBC en BNP Paribas Fortis passeerde tussen 2006 en 2009 liefst 10 miljard euro. Dat vernam Knack uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door het federaal parket.

Meer dan 650 Belgische bedrijven die goederen en diensten leverden aan voormalige Sovjetlanden zijn jarenlang uitbetaald door schermbedrijven in belastingparadijzen. De origine van het Russische geld - ruim 131 miljoen euro - valt nauwelijks te traceren. Opmerkelijk: de betalingen bleven doorgaan nadat de Litouwse bank van al die schermbedrijven publiek was gelinkt aan witwassen.

Via twee Litouwse banken hebben schermbedrijven in belastingparadijzen voor miljarden euro's aan Russisch geld anoniem de wereld rondgestuurd. Een deel van het verdachte geld is in België beland. Dat blijkt uit de Troika Laundromat, een nieuw internationaal journalistiek onderzoek waar Knack aan meewerkte.