Philippe Mettens, voorzitter van de FOD Wetenschapsbeleid (Belspo), is boos op de Leuvense rector Rik Torfs, die zich "leugenachtig en partijdig" uitlaat.

'Franstaligen bevoordeeld'

Torfs reageerde op het verzet van Mettens tegen het niet verlengen van zijn mandaat door bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). Hij verweet Mettens, tevens PS-burgemeester van Vloesberg, "politieke oppositie te voeren vanuit zijn statuut". Torfs stelde ook dat Belspo lange tijd de Franstaligen heeft bevoordeeld. "Stop toch met dat vermengen van politiek en andere zaken", was de oproep van de KUL-rector.

'Geen socialistisch bastion'

Mettens ontkent dat de verdeling van de federale fondsen ongelijk tussen noord en zuid zou gebeuren. De Vlaamse en Franstalige universiteiten krijgen elk iets meer dan 39 procent van het budget van Belspo, terwijl de federale wetenschappelijke instellingen 18 procent krijgen, voert hij aan. "Het wetenschapsbeleid is ook geen socialistisch bastion, zoals Torfs zegt. Ik sta twaalf jaar aan het hoofd van dit departement en heb in die periode negen jaar lang onder liberale ministers gewerkt." (Belga/WB)

Philippe Mettens, voorzitter van de FOD Wetenschapsbeleid (Belspo), is boos op de Leuvense rector Rik Torfs, die zich "leugenachtig en partijdig" uitlaat. Torfs reageerde op het verzet van Mettens tegen het niet verlengen van zijn mandaat door bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). Hij verweet Mettens, tevens PS-burgemeester van Vloesberg, "politieke oppositie te voeren vanuit zijn statuut". Torfs stelde ook dat Belspo lange tijd de Franstaligen heeft bevoordeeld. "Stop toch met dat vermengen van politiek en andere zaken", was de oproep van de KUL-rector. Mettens ontkent dat de verdeling van de federale fondsen ongelijk tussen noord en zuid zou gebeuren. De Vlaamse en Franstalige universiteiten krijgen elk iets meer dan 39 procent van het budget van Belspo, terwijl de federale wetenschappelijke instellingen 18 procent krijgen, voert hij aan. "Het wetenschapsbeleid is ook geen socialistisch bastion, zoals Torfs zegt. Ik sta twaalf jaar aan het hoofd van dit departement en heb in die periode negen jaar lang onder liberale ministers gewerkt." (Belga/WB)