De Brusselse regering bekijkt donderdag of de winteropvang voor daklozen in Brussel moet uitgebreid worden. Dat zei Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) in het radioprogramma De Ochtend in reactie op het bericht dat er opnieuw onvoldoende plaats is voor de opvang van daklozen in de hoofdstad.

Grouwels pareert ook de kritiek van federaal staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD). Die had laten verstaan dat de Brusselse eerstelijnsopvang kleiner is dan de tweedelijnshulp vanuit het federale niveau.

Gesloten deur

Het Brussels Platform Armoede (BPA) trok aan de alarmbel. Zo'n twee maanden na de opstart van de winteropvang in Brussel loopt het mis. De laatste week staan nacht na nacht 150 tot 250 daklozen voor een gesloten deur. Alle opvangplaatsen bij de Samusocial, de dienst die instaat voor de Brusselse acute nachtopvang, zijn reeds geruime tijd volzet.

Federaal staatssecretaris Maggie De Block reageerde door te verwijzen naar de 50 extra plaatsen die zij vorige week nog heeft vrijgemaakt, bovenop de 300 plaatsen die vanuit het federale niveau voorzien zijn.

In het Radio 1-programma De Ochtend liet de Open VLD-staatssecretaris verstaan dat de federale tweedelijnsopvang daarmee groter was dan de eerstelijnsopvang waar het Brussels gewest voor zorgt.

Uitgeprocedeerde asielzoekers

De Block zegt ook dat ze aan haar Brusselse collega's Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en Brigitte Grouwels (CD&V) heeft gevraagd om de Brussels opvang op te trekken naar 450 plaatsen. Brussels minister Grouwels spreekt tegen dat het Brussels gewest minder plaatsen voorziet dan het federale niveau.

"Mevrouw De Block is niet goed ingelicht. Wij doen meer dan federaal. In de conventie is vastgelegd dat we 400 plaatsen voorzien", aldus Grouwels. De CD&V-politica kaatst de bal gedeeltelijk terug naar De Block. "We stellen vast dat er onder de mensen die in de opvang zitten, veel uitgeprocedeerde asielzoekers zitten. Dat is een federale bevoegdheid, met name van mevrouw De Block".

Volgens Grouwels zal de Brusselse regering de kwestie van de winteropvang donderdag onder de loep nemen en kijken of de opvang kan of moet uitgebreid worden. (Belga/AVE)

De Brusselse regering bekijkt donderdag of de winteropvang voor daklozen in Brussel moet uitgebreid worden. Dat zei Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) in het radioprogramma De Ochtend in reactie op het bericht dat er opnieuw onvoldoende plaats is voor de opvang van daklozen in de hoofdstad. Grouwels pareert ook de kritiek van federaal staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD). Die had laten verstaan dat de Brusselse eerstelijnsopvang kleiner is dan de tweedelijnshulp vanuit het federale niveau.Gesloten deurHet Brussels Platform Armoede (BPA) trok aan de alarmbel. Zo'n twee maanden na de opstart van de winteropvang in Brussel loopt het mis. De laatste week staan nacht na nacht 150 tot 250 daklozen voor een gesloten deur. Alle opvangplaatsen bij de Samusocial, de dienst die instaat voor de Brusselse acute nachtopvang, zijn reeds geruime tijd volzet. Federaal staatssecretaris Maggie De Block reageerde door te verwijzen naar de 50 extra plaatsen die zij vorige week nog heeft vrijgemaakt, bovenop de 300 plaatsen die vanuit het federale niveau voorzien zijn. In het Radio 1-programma De Ochtend liet de Open VLD-staatssecretaris verstaan dat de federale tweedelijnsopvang daarmee groter was dan de eerstelijnsopvang waar het Brussels gewest voor zorgt. Uitgeprocedeerde asielzoekers De Block zegt ook dat ze aan haar Brusselse collega's Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en Brigitte Grouwels (CD&V) heeft gevraagd om de Brussels opvang op te trekken naar 450 plaatsen. Brussels minister Grouwels spreekt tegen dat het Brussels gewest minder plaatsen voorziet dan het federale niveau. "Mevrouw De Block is niet goed ingelicht. Wij doen meer dan federaal. In de conventie is vastgelegd dat we 400 plaatsen voorzien", aldus Grouwels. De CD&V-politica kaatst de bal gedeeltelijk terug naar De Block. "We stellen vast dat er onder de mensen die in de opvang zitten, veel uitgeprocedeerde asielzoekers zitten. Dat is een federale bevoegdheid, met name van mevrouw De Block". Volgens Grouwels zal de Brusselse regering de kwestie van de winteropvang donderdag onder de loep nemen en kijken of de opvang kan of moet uitgebreid worden. (Belga/AVE)