Dat zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent en VUB) in De Morgen. Dat nachtvluchten een zware tol eisen van omwonenden van de uchthaven, was al langer bekend. Maar ook tijdens de dag lopen bewoners van de Brusselse noord- en oostrand een hoger risico op hart- en vaatziekten, zegt Annemans.

Hij berekende op basis van twee studies uit Keulen en Zürich dat de vluchten jaarlijks vijf tot tien overlijdens veroorzaken. "Zij veroorzaakten een hogere bloeddruk, die op zijn beurt leidt tot hart- en vaatziekten."

'Geen bewijs'

Annemans merkt op dat in die berekeningen geen rekening werd gehouden met nachtvluchten.

Andere gezondheidsspecialisten twijfelen of het extrapoleren van buitenlandse studies zomaar kan. "Bovendien is er nog nooit een eenduidig bewijs gevonden dat geluidsoverlast een hoge bloeddruk veroorzaakt", zegt Jan Staessens, hoogleraar Hypertensie en Cardiovasculaire Revalidatie aan de KU Leuven aan De Morgen.

Geen prioriteit

De luchtverkeersleiding Belgocontrol en Brussels Airport Company wijzen elke verantwoordelijkheid af. "Wij kunnen alleen maar uitvoeren wat de overheid beslist", zegt Belgocontrol. "Bovendien is veiligheid onze eerste prioriteit, dus niet de hinder voor de omgeving."

Ook staatssecretaris Melchior Wathelet voelt zich niet aangesproken. "Het gezondheidsaspect van de vluchten rond Zaventem is niet mijn bevoegdheid. Daarvoor wijs ik op het spreidingsakkoord, dat in 2010 werd goedgekeurd door de regering. Momenteel voert Belgocontrol de laatste veiligheidstesten uit. Daarna wordt het plan onverminderd uitgevoerd." (Belga/TV)

Dat zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent en VUB) in De Morgen. Dat nachtvluchten een zware tol eisen van omwonenden van de uchthaven, was al langer bekend. Maar ook tijdens de dag lopen bewoners van de Brusselse noord- en oostrand een hoger risico op hart- en vaatziekten, zegt Annemans. Hij berekende op basis van twee studies uit Keulen en Zürich dat de vluchten jaarlijks vijf tot tien overlijdens veroorzaken. "Zij veroorzaakten een hogere bloeddruk, die op zijn beurt leidt tot hart- en vaatziekten."'Geen bewijs' Annemans merkt op dat in die berekeningen geen rekening werd gehouden met nachtvluchten. Andere gezondheidsspecialisten twijfelen of het extrapoleren van buitenlandse studies zomaar kan. "Bovendien is er nog nooit een eenduidig bewijs gevonden dat geluidsoverlast een hoge bloeddruk veroorzaakt", zegt Jan Staessens, hoogleraar Hypertensie en Cardiovasculaire Revalidatie aan de KU Leuven aan De Morgen. Geen prioriteit De luchtverkeersleiding Belgocontrol en Brussels Airport Company wijzen elke verantwoordelijkheid af. "Wij kunnen alleen maar uitvoeren wat de overheid beslist", zegt Belgocontrol. "Bovendien is veiligheid onze eerste prioriteit, dus niet de hinder voor de omgeving." Ook staatssecretaris Melchior Wathelet voelt zich niet aangesproken. "Het gezondheidsaspect van de vluchten rond Zaventem is niet mijn bevoegdheid. Daarvoor wijs ik op het spreidingsakkoord, dat in 2010 werd goedgekeurd door de regering. Momenteel voert Belgocontrol de laatste veiligheidstesten uit. Daarna wordt het plan onverminderd uitgevoerd." (Belga/TV)