In de studentensteden Gent, Leuven, Antwerpen, Brussel en Hasselt voeren studenten woensdag 5 november actie tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen op onderwijs. De organisatie "Studenten Troef" bundelt de verschillende actiegroepen en protestcomités die aan alle instellingen ontstonden, klinkt het dinsdag in een persbericht.

Fakkeltochten en betogingen

De organisatie herinnert eraan dat vorige week aan alle faculteiten in Vlaanderen referenda over de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen werden georganiseerd, waaruit bleek dat 90 procent van de studenten niet akkoord gaat met de maatregelen. "In alle studentensteden wordt daarom opgeroepen voor fakkeltochten en betogingen op 5 november in samenwerking met de VVS" (de Vlaamse Vereniging van Studenten), klinkt het.

De verschillende actiegroepen die de acties mee organiseren, verenigen zich onder de noemer "Studenten Troef", een verwijzing naar het symbool van het verzet: de schoppenaas. "We willen er mee duidelijk maken dat onderwijs geen deel van de begroting is waar bespaard op moet worden, maar iets wat haar investeringen meer dan waard is", zegt Eva Sorgeloos, student aan de UGent en bekend van de petitie die meer dan 20.000 handtekeningen verzamelde tegen de verhoging en de besparingen. "Bij dat verzet hoort natuurlijk naast de studenten ook het personeel."

Ook nationale actiedag

In Gent, Leuven, Hasselt, Antwerpen en Brussel nemen woensdag volgens de organisatie een "paar duizenden" studenten deel aan fakkellopen en -tochten, jamsessies, tekensessies en manifestaties. Op 17 november staat dan weer een volgende nationale actiedag tegen de verhoging en de besparingen gepland. (Belga/WB)

In de studentensteden Gent, Leuven, Antwerpen, Brussel en Hasselt voeren studenten woensdag 5 november actie tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen op onderwijs. De organisatie "Studenten Troef" bundelt de verschillende actiegroepen en protestcomités die aan alle instellingen ontstonden, klinkt het dinsdag in een persbericht.De organisatie herinnert eraan dat vorige week aan alle faculteiten in Vlaanderen referenda over de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen werden georganiseerd, waaruit bleek dat 90 procent van de studenten niet akkoord gaat met de maatregelen. "In alle studentensteden wordt daarom opgeroepen voor fakkeltochten en betogingen op 5 november in samenwerking met de VVS" (de Vlaamse Vereniging van Studenten), klinkt het. De verschillende actiegroepen die de acties mee organiseren, verenigen zich onder de noemer "Studenten Troef", een verwijzing naar het symbool van het verzet: de schoppenaas. "We willen er mee duidelijk maken dat onderwijs geen deel van de begroting is waar bespaard op moet worden, maar iets wat haar investeringen meer dan waard is", zegt Eva Sorgeloos, student aan de UGent en bekend van de petitie die meer dan 20.000 handtekeningen verzamelde tegen de verhoging en de besparingen. "Bij dat verzet hoort natuurlijk naast de studenten ook het personeel." In Gent, Leuven, Hasselt, Antwerpen en Brussel nemen woensdag volgens de organisatie een "paar duizenden" studenten deel aan fakkellopen en -tochten, jamsessies, tekensessies en manifestaties. Op 17 november staat dan weer een volgende nationale actiedag tegen de verhoging en de besparingen gepland. (Belga/WB)