Geen afrekening, onderstreept hij zelf. Wel een poging zuurstof aan te reiken voor een "betere politiek". Over zijn eventuele politieke toekomst besliste Vanackere naar eigen zeggen nog niet.

Voor iemand die niet weet of hij ooit nog naar de politiek zal terugkeren, zat de zaal bij de voorstelling aardig vol met CD&V-kopstukken. In aanwezigheid van onder anderen voorzitter Wouter Beke, vicepremier Pieter De Crem en staatssecretaris Hendrik Bogaert liet Vanackere zijn licht schijnen op de zwakheden van de Wetstraat, maar ook op zijn visie van "echte politiek".

Dat is voor hem "politiek die zich minder bekommert om de schijn dan om het zijn. Politiek die nooit bouwt op leugens. Politiek die het verwerven en het behouden van de macht niet hoger schat dan het zinvol en waardevol gebruiken van die macht."

'Nijdig nationalisme'

Tal van anekdotes spijzen "De eerste steen", al noemt het boek zelden man en paard. Niettemin gaat het over "nijdig nationalisme" - dat niet meer draait om emancipatie, maar om het opwekken van afgunst of superioriteitsgevoelens -, over het voor de Brusselaars "toch erg magere" BHV-akkoord en natuurlijk over zijn ontslag in nasleep van ACW-Dexia.

Over dat ontslag herhaalt Vanackere dat zijn ACW-stempel niet heeft geleid tot een voorkeursbehandeling - "wel integendeel". "Maar er waren er die dat niet konden geloven", betreurt hij kort. Toch erkende hij dat hij ontgoocheld was in de "gemakzucht" die Dexia en zo ook het ACW destijds naar de haute finance duwde. "Maar ik heb met niemand bij ACW een eitje te pellen", onderstreepte de Brusselaar.

'Af en toe bidden helpt'

Vanackeres christelijke en katholieke overtuiging is trouwens prominent aanwezig in het boek. "Af en toe bidden helpt" om als minister de voeten op de grond te houden, verduidelijkte hij. Ook in aanloop naar zijn ontslag vond hij naar eigen zeggen steun in zijn geloof. En delen van het boek kregen vorm in de abdij van Affligem.

Als voormalig minister van Welzijn toonde Vanackere zich tot slot trots dat zijn boek meteen ook in braille en als audioboek verschijnt. "Iedereen inbegrepen", knipoogde hij de CD&V-slogan nog richting voorzitter Wouter Beke. Ook als e-book is het al beschikbaar. (Belga/TE)

"De eerste steen - Zeven hoofdzonden in politiek en samenleving" van Steven Vanackere verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag. Het telt 222 bladzijden en is verkrijgbaar voor 19,95 euro.

Geen afrekening, onderstreept hij zelf. Wel een poging zuurstof aan te reiken voor een "betere politiek". Over zijn eventuele politieke toekomst besliste Vanackere naar eigen zeggen nog niet.Voor iemand die niet weet of hij ooit nog naar de politiek zal terugkeren, zat de zaal bij de voorstelling aardig vol met CD&V-kopstukken. In aanwezigheid van onder anderen voorzitter Wouter Beke, vicepremier Pieter De Crem en staatssecretaris Hendrik Bogaert liet Vanackere zijn licht schijnen op de zwakheden van de Wetstraat, maar ook op zijn visie van "echte politiek". Dat is voor hem "politiek die zich minder bekommert om de schijn dan om het zijn. Politiek die nooit bouwt op leugens. Politiek die het verwerven en het behouden van de macht niet hoger schat dan het zinvol en waardevol gebruiken van die macht."Tal van anekdotes spijzen "De eerste steen", al noemt het boek zelden man en paard. Niettemin gaat het over "nijdig nationalisme" - dat niet meer draait om emancipatie, maar om het opwekken van afgunst of superioriteitsgevoelens -, over het voor de Brusselaars "toch erg magere" BHV-akkoord en natuurlijk over zijn ontslag in nasleep van ACW-Dexia.Over dat ontslag herhaalt Vanackere dat zijn ACW-stempel niet heeft geleid tot een voorkeursbehandeling - "wel integendeel". "Maar er waren er die dat niet konden geloven", betreurt hij kort. Toch erkende hij dat hij ontgoocheld was in de "gemakzucht" die Dexia en zo ook het ACW destijds naar de haute finance duwde. "Maar ik heb met niemand bij ACW een eitje te pellen", onderstreepte de Brusselaar.Vanackeres christelijke en katholieke overtuiging is trouwens prominent aanwezig in het boek. "Af en toe bidden helpt" om als minister de voeten op de grond te houden, verduidelijkte hij. Ook in aanloop naar zijn ontslag vond hij naar eigen zeggen steun in zijn geloof. En delen van het boek kregen vorm in de abdij van Affligem.Als voormalig minister van Welzijn toonde Vanackere zich tot slot trots dat zijn boek meteen ook in braille en als audioboek verschijnt. "Iedereen inbegrepen", knipoogde hij de CD&V-slogan nog richting voorzitter Wouter Beke. Ook als e-book is het al beschikbaar. (Belga/TE)