Staatsveiligheid stelde 554 onderzoeksrapporten op over Russische inmenging

Vladimir Poetin © getty images

Van 2014 tot nu heeft onze Staatsveiligheid 554 onderzoeksrapporten over een Russische inmenging opgesteld. Dat meldt de krant Le Soir zaterdag.

Volgens een rapport van de Amerikaans inlichtingendiensten gebruikt het Kremlin Brussel als een uitvalsbasis voor tal van stichtingen en structuren om extreemrechtse kandidaten te steunen. De bedoeling: democratieën verzwakken en een stevige duw in de rug geven aan “bevriende” politieke bewegingen of partijen die gunstig worden geacht voor de Russische belangen. De problematiek van Russische inmenging waarop het Amerikaanse rapport wijst, is niet nieuw.

Dat blijkt uit een nota van de commissie die belast is met het toezicht op de Belgische inlichtingendiensten, die Le Soir kon raadplegen. De Belgische politiek kan zonder twijfel het voorwerp zijn van pogingen tot Russische inmenging, klinkt het. Het is in die context dat de Staatsveiligheid van 2014 tot nu 554 onderzoeksrapporten over een dreigende Russische inmenging opstelde.

Maar hoewel de Staatsveiligheid meent dat het beschikt over “gedegen” informatie met betrekking tot Russische inmenging, hebben de onderzoekers vandaag de dag geen concrete bewijzen in handen dat Belgische politieke partijen structureel door buitenlandse mogendheden worden gefinancierd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content